U ZATVORU JEDNA TRUDNICA - Volim Podgoricu

U ZATVORU JEDNA TRUDNICA

Trudnice i porodilje nekada “nađu“ mjesto u crnogorskom zatvoru zbog sumnje da su počinile neka od krivičnih djela, ali i zbog izdržavanja kazne. Zatvorsko osoblje ima zadatak da se posebno ophodi prema njima, a naročito prema bebama koje na svijet dođu i prve dane života provedu uz majku lišenu slobode, piše Dan.

“U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u periodu od 2016. godine do danas na izdržavanju kazne zatvora nalazila se jedna trudnica i jedna porodilja (2016. godine i 2018/19. godine). Trenutno se u UIKS-u nalazi jedna trudnica kojoj je izrečena mjera pritvora”, saopšteno je Danu iz UIKS-a.

Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti propisano je da se zatvorenici porodilji obezbjeđuju posebni uslovi za njegu i odgajanje djeteta. Te uslove propisuje organ nadležan za poslove rada i socijalnog staranja, uz saglasnost organa uprave nadležnog za poslove zdravlja.

“Evropska zatvorska pravila propisuju da djeca mogu da ostanu u zatvoru sa roditeljem ako je to u najboljem interesu djeteta. Takođe, zatvorenica porodilja ima mogućnost odlaganja izvršenja kazne zatvora ili prekid kazne u slučaju da ima dijete mlađe od jedne godine života”, istakli su iz UIKS-a.

Zakonom je propisano da članovi uže porodice mogu posjetiti zatvorenicu dva puta mjesečno u okviru redovnih posjeta.

“Suprug i djeca mogu posjetiti zatvorenicu u okviru porodične posjete, jednom mjesečno, u prostorijama koje su posebno namijenjene za porodične posjete, u trajanju od tri sata. Takođe, postoji mogućnost jedne vanredne posjete u toku mjeseca”, pojasnili su iz zatvora.

Kada su u pitanju posjete trudnicama i porodiljama koje se nalaze u pritvoru, odobrenja za posjetu pritvorenim licima izdaje nadležni sud koji vodi istražni postupak. Posjete se održavaju u prostoriji namijenjenoj za tu svrhu.

“Ishrana zatvorenika u UIKS-u je regulisana pravilnikom o tablicama ishrane, koji podrazumijeva potrebnu kaloričnu i nutritivnu vrijednost obroka koje su primjerene njihovoj starosnoj dobi, zdravlju i vjerskim i kulturnim potrebama. Na taj način se određuje i režim ishrane zatvorenica trudnica i porodilja. Režim ishrane određuje zatvorski ljekar”, saopštili su iz UIKS-a.

U organizacionoj jedinici zatvora Kazneno-popravni dom, u Odjeljenju za žene, nalazi se prostorija koja je namijenjena i opremljena svim potrebnim sadržajem za smještaj zatvorenica porodilja i djeteta.

“Uprava za izvršenje krivičnih sankcija obezbjeđuje svu potrebnu opremu za majku i bebu krevetac, pelene, hranu, higijenu i slično”, naveli su iz UIKS-a.

Pored plača beba, u zatvoru se više puta moglo čuti i izgovoreno sudbonosno “da”. Zatvorske zidine nisu prepreka onim pritvorenim i osuđenim licima koja su ozbiljna u namjeri da stupe u brak sa osobom koju vole. Zakonom je, srećom po njih, dozvoljeno da se realizuje vjenčanje unutar zatvora.

*U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija od 2016. godine do 2020. godine sklopljeno je 16 brakova, od kojih su tri ženske osobe lišene slobode sklopile brak jedna pritvorenica i dvije zatvorenice”, rekli su Danu iz Uprave zatvora.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com