Mirsada Šabotić najinovativnija nastavnica svijeta - Volim Podgoricu

Mirsada Šabotić najinovativnija nastavnica svijeta

Profesorica u Gimnaziji “30. septembar” u Rožajama Mirsada Šabotić dobitnica je prestižne nagrade na polju obrazovanja. Njoj je obrazovna svjetska organizacija Green ThinkerZ, koju je osnovala grupa istraživača iz Australije, Kine i Indije, dodijelila nagradu Najinovativniji nastavnik svijeta, a samim tim Šabotićeva je postala član te svjetske organizacije. Ističe da su istu nagradu dobila još dva nastavnika iz Egipta, i po jedan iz Katara, Norveške, Bahreina i Portugalije.

“Sasvim slučajno sam se javila na konkurs za ovu nagradu jer sam vjerovala da sam vjerovtno ja osoba kojoj ta nagrada treba da pripadne. Smatram da je nastava u našim školama daleko od tradicionalnog načina,a nove generacije zahtijevaju inovacije, nešto posebno što bi dalo doprinos društvu kroz obrazovanje”, kaže ona.

U obimnoj dokumentaciji opisala je sve inovacije u nastavi koje je sprovodila a što je, kako smatra, obrazovanje podiglo na veći nivo, te da njene metode tek treba da budu uvedene u praksu kroz nastavne programe.

“Moj integrativni pristup nastavi jako je zaintrigirao žiri koji je dodjelivao nagrade, a koji je produkovan kroz projekat Kocka u svemiru”, kaže ona i naglašava da je ponosan što je uzor učenicima.

” To smatram najvećim uspjehom jer znam da sam uspjela da u njihova srca usadim ljudskost, dobrotu, humanist. Ako bi me neko pitao ja bih u školama uvela predmet empatija”, poručuje nastavnica Šabotić.

Od septembra ona i njeni učenici dobili su 12 nagrada. Šabotić je dobitnik i priznanja Oktoih.

Priprema i zbirku pjesama, a dobitnica je i nagrade Iskra, zlatne plakete za preduzetništvo u obrazovanju i kulturi Šantićevo pero i prestižne nagrada za najboljeg nastavnika svijeta.

(PV Informer)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com