Home / PG INFO / Aktuelno / PODGORICA: Mobilna reciklažna dvorišta u još 11 mjesnih zajednica

PODGORICA: Mobilna reciklažna dvorišta u još 11 mjesnih zajednica

Gradsko preduzeće Čistoća je, imajući u vidu da je centralno gradsko jezgro lišeno prostora gdje se može izgraditi reciklažno dvorište, početkom decembra prošle godine postavilo mobilno reciklažno dvorište na parkingu u Ulici Balšića. Želeći da i građanima koji žive u drugim djelovima grada obezbijede prostor za pravilno odlaganje otpada, Čistoća je napravila plan nastavka postavljanja mobilnih reciklažnih dvorišta u mjesnim zajednicama, piše Pobjeda.

Tako će mobilno reciklažno dvorište dobiti još 11 mjesnih zajednica MZ Zagorič u februaru, MZ 1. maj u martu, MZ Stara varoš u aprilu, MZ Stari aerodrom u maju, MZ Gornja Gorica u junu, MZ Nova varoš u julu, MZ Momišići u avgustu, MZ Kruševac u septembru, MZ 13. jul u oktobru, MZ Blok pet u novembru, MZ Nova varoš 2 u decembru.

“Precizne lokacije na kojima će se postavljati mobilno reciklažno dvorište u ovim mjesnim zajednicama objavljivaćemo početkom svakog mjeseca, a zavisno od iskustava sa terena, Društvo će zadržati pravo na izmjenu lokacija i termina postavljanja ovog komunalnog sadržaja”, navode iz Čistoće.

Nabavkom i stavljanjem u funkciju mobilnog reciklažnog dvorišta, prvenstveno je obezbijeđen prostor da i građani iz onih djelova grada gdje nije izgrađeno klasično reciklažno dvorište, svakog dana od devet do 19 sati mogu pravilno da odlažu otpad koji produkuju u svojim domaćinstvima.

Iz Čistoće podsjećaju da je mobilno reciklažno dvorište podijeljeno na dva dijela.

“Manji dio opremljen je posudama za privremeno skladištenje jestivih ulja, starih ljekova, baterija i akumulatora, električnog i elektronskog otpada i fluorescentnih cijevi. Veći dio ima pristup sa prednje strane, sa bočne strane ima osam prilagođenih otvora, a opremljen je plastičnim posudama za privremeno skladištenje papira, kartona, plastike, PET ambalaže, aluminijskih limenki, metala i stakla”, objasnili su iz Čistoće.

Aplikacija Kasper

Gradska preduzeća Čistoća i Deponija uskoro će plasirati aplikaciju Kasper. Nova aplikacija će između ostalog korisnicima omogućiti da prijavljuju nelegalno odložen otpad na teritoriji glavnog grada, a pripremljena je u verzijama za android i iOS uređaje.

“Aplikacija je osmišljena tako da korisnik na interaktivnoj mapi označava nelegalnu deponiju, odnosno lokaciju za čišćenje i formira prijavu koju uz osnovne informacije šalje nadležnim službama. Po prijemu i verifikaciji, ekipe izlaze na teren i čiste neregularno odložen otpad sa javne površine, a korisniku po čijoj se inicijativi akcija sprovodi, šalje se notifikacija uz fotografiju očišćene lokacije”, objašnjavaju u Čistoći.

Napominje se da će Kasper najbržom i najjednostavnijom rutom zainteresovane građane voditi do mjesta na kojima mogu pravilno odložiti otpad, odnosno reciklažnih dvorišta koja su za sada postavljena na šest lokacija u gradu, a na kojima se bez naknade mogu odložiti pojedine vrste otpada.

Navodeći da očekuju da će aplikacija biti dostupna za preuzimanje i upotrebu do kraja ovog mjeseca, iz Čistoće očekuju da će uz animiranje i inicijativu građana biti napravljen veliki iskorak ka sistemskom i inovativnom rješavanju problema upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine.

Pobjeda

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com