TAMARA I ZORAN PISALI MILU: Traže grobno mjesto da sahrane ćerku koja je preminula nakon nepuna dva mjeseca života - Volim Podgoricu

TAMARA I ZORAN PISALI MILU: Traže grobno mjesto da sahrane ćerku koja je preminula nakon nepuna dva mjeseca života

Porodica Zorana i Tamare Filipović iz Komana kod Podgorice obratila se premijeru Dušku Markoviću, predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću i šefu države Milu Đukanoviću da im pomognu da nakon tri godine borbe dobiju grobno mjesto na mjesnom groblju Milošev Dub i sahrane posmrtne ostatke svoje kćerke koja je preminula nakon nepuna dva mjeseca života, piše Dan.

Dan je ranije pisao o porodici Filipović kojoj grupa mještana ne dozvoljava da napravi grobnicu na lokalnom groblju, a koji su nakon njihovog teksta ponovo donijeli istu odluku.

Filipovići u pismu čelnim ljudima države objašnjavaju da su oni kao mladi bračni par počeli da grade kuću u Komanima, odakle je Zoranova majka i ujčevina, na imanju koje su njegovi roditelji kupili prije oko 30 godina.

“Planirajući da se po završetku kuće tamo preselimo sa našom djecom, smatrali smo da je najbolje rješenje da našu pokojnu kćerku Vasiliju sahranimo na mjesnom groblju Milošev Dub u Komanima. Groblje je udaljeno svega 500 metara od naše kuće istom ulicom u kojoj se nalazi naše imanje i dom”, navode Filipovići.

Prikupljajući dokumentaciju za prenos posmrtnih ostataka njihove kćerke iz Beograda u Crnu Goru, bila im je potrebna potvrda da posjeduju grobno mjesto u Crnoj Gori.

“Nadležni iz Mjesne zajednice u Komanima su nam izdali potrebnu potvrdu kako nakon čega smo dobili odobrenje ambasade Crne Gore u Srbiji za prenos posmrtnih ostataka. Prilikom dolaska u Crnu Goru kćerku smo sahranili u grobnici mog djeda sa majčine strane Gojka Radulovića dok ne završimo našu porodičnu grobnicu. Kao roditeljima djevojčice koja je živjela svega 56 dana želja nam je bila da je sahranimo u našoj porodičnoj grobnici i iz tog razloga smo se usmenim putem obratili Odboru za održavanje groblja i Mjesnoj zajednici. Poslije nekoliko dana smo, takođe, usmenim putem dobili negativan odgovor”, navode Filipovići u dopisu.

Pojašnjavaju i da su se u međuvremenu obratili i parohu Iliji Zekanoviću, koji je sa njima obišao groblje i dao im blagoslov da počnu gradnju grobnice, što su Filipovići i uradili.

“Međutim, nekoliko mještana se pobunilo i sazvalo sastanak predstavnika tri sela. Pisanim putem smo im se obratili da kao mještani prisustvujemo sastanku, na koje oni naravno nijesu odgovorili. Mimo toga ja sam samovoljno, kako me i sleduje kao mještanina koji ima kuću u tome selu, vodim se kao mještanin sa adresom prebivališta i učestvovovao sam u svim akcijama čišćenja i uređenja mjesta sa ostalim mještanima, došao na sastanak”, ističe Filipović.

Dodaje da je veći dio mještana na tom sastanku bio za to da mu se odobri grobno mjesto koje ga kao mještanina sleduje na mjesnom groblju, uz određene nadoknade.

“Ali je „samozvani” odbor za održavanje groblja bio protiv volje većine i odlučio da mi se ne odobri mjesto. Opet naglašavam da je to „samozvani” odbor za održavanje groblja jer ne posjeduju nikakvu dokumentaciju kako su i na koji način došli do mjesta članova odbora”, naglašavaju Filipovići u dopisu.

Razlog zbog kojeg takozvani odbor ne dozvoljava grobno mjesto Filipovićima je to što nijesu sigurni da li će za njihovu unučad ostati mjesta da se sahranjuju, odnosno da naprave svoje grobnice.

U državi, valjda, važe zakoni, a ne plemenska pravila

Filipovići naglašavaju da se mještani pozivaju na nepisano plemensko pravo da se tu ne sahranjuje niko ko ne nosi prezime Radulović, Pejović, Radonjić i Jovanović.

“Iako moji Filipovići nijesu iz tog mjesta već mi je ujčevina iz tog sela, majka mi je tu rođena i ja takođe, smatram da kao mještanin imam pravo da na mjesnom groblju kupim grobno mjesto. Napominjem da na tom groblju ima oko 15 slobodnih mjesta u koje spada i mjesto na kojem sam već bio započeo da radim porodičnu grobnicu koju su mi oni zabranili da nastavim graditi jer će biti prinuđeni da mi je „ruše”, kako su izjavili na mjestu gradnje na groblju.

Na nekih 600-700 metara od tog groblja nalazi se tabla sa natpisom „Mjesno groblje Milošev Dub” i iz toga se može zaključiti da to nije plemensko, kako oni navode, već pripada mjesnoj zajednici, a ona pripada državi u kojoj važe zakoni, a ne plemenski skupovi i plemenska pravila. Smatrajući da živimo u takvoj državi i lično vjerujući da smo u 21. vijeku svi jednaki pred zakonom, iz ove nama bolne situacije smo prinuđeni da vam se obratimo i oduzmemo vaše dragocjeno vrijeme, tražeći savjet i pomoć da sahranimo svoje dijete na parceli koja pripada Mjesnom groblju Milošev Dub u Komanima”, naveli su Filipovići.

DAN

2 komentara

  1. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com