Home / NOVOSTI / Društvo / PEROVIĆ: Braneći svetinje, branimo državu (FOTO)
Gojko Perović

PEROVIĆ: Braneći svetinje, branimo državu (FOTO)

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović poručio je večeras ispred manastira Savina u Herceg Novom da narod Crne Gore koji je danima u molebnim hodovima i molitvama, braneći svetinje brani zapravo državu Crnu Goru, prenosi Radio Herceg Novi.
Vlasti u Crnoj Gori je poslao poruku da nema potrebe da u 21. vijeku utvrđuje identitet Crnogoraca, jer Crnogorci 1.000 godina znaju šta su.
“Naš narod zna, ako nijedan drugi zna ovaj ovdje, koliko se carstava promjenilo, država od kada je ovaj manastir napravljen. Velika su carstva uvjek bila i mijenjala se, ali naš narod je znao da postoji veliko carstvo koje je gore na nebu. I znao je svaki mudri vladar da u njegovoj državi, pored toga što ima ambasadu Amerike, Rusije, Britanije i svih tih velikih zemalja, dobro je da ima ambasadu nebeskoga carstva u svome gradu, u svojoj državi. Samo ludome je moglo pasti na pamet da kaže da će ta ambasada nebeskoga carstva sad biti moje, moje države. To nikome palo nije nikad na um”, rekao je Perović.
On je kazao da je Ivan Crnojević posljednji srpski vladar koji se sklonio pod lovćenskim kršem bježeći od turske najezde.


“Sklonio se u Do, tamo ispod Lovćena i posvetio manastir Presvetoj Bogorodici kao što je i ovaj manastir Savina posvećen majci Božijoj i rekao:

“Ovo ostavljam crkvi i da nije nekome slučajno poslije mene kad dođe ili neko od moga roda, neko drugi kome Bog bude dao da vlada ovdje, da mu nije palo na pamet da to uzme od crkve i prepiše sebi”. XV vijek. Pa kad je knjaz Nikola stao malo na noge i ojačao svoju državu u Glasu Crnogorca ima zapisano 1895. “Obnavljam ovu svetinju koju je izgradio Ivan Crnojević da se zna da ovo ostaje crkvi da bi crkva napredovala na blagoslov naroda” i tačno knjaz Nikola kaže koji je to narod i pravoslavne crkve. To se zna. A da ne bi, pošto je knjaz Nikola bio pjesnik, da je to njegova pjesma, Valtazar Bogišić koji je napisao opšti imovinski zakonik, kako pričaju danas pravnici, ja nisam pravnik, on je otac svih crnogorskih pravnika. Taj otac crnogorskih pravnika u tome djelu kaže “postoji više imaoca odnosni onih ljudi koji imaju imanje u Crnoj Gori. Jedno je država, drugo je crkva, treće je privatna svojina. To se znalo prije 150 godina”, rekao je Perović i dodao da narod i sveštenstvo koji izlaze na litije optužuju da ruše crnogorsku državu.


“Mi upravo, braneći svetinje, branimo i ovu državu, jer kada bi bilo po ludoj pameti onih koji su pisali ovaj zakon, a napisali su da će to biti onoga koji je prije 1918. pravio te manastire. Pa da vidimo ko je pravio te crkve. Ovaj manastir ide pravo putem vladika Ljubibratića u Tvrdoš jer su ga oni gradili, manstir Morača koji su podigli Nemanjići, jedan od najljepših manastira, ide Nemanjićima, Piva Sokolovićima, episkopima hercegovačkim i patrijarsima pećkim, Đurđevi stupovi Nemanjićima”, kazao je Perović.

“Mi smo ubačeni elementi istine, jer volimo samo istinu i da kažemo samo istinu. Do sad nije bilo vladara da kaže da je ono što je crkveno postaje državno, niti je danas u Evropi niko napisao zakon sličan ovom. U Evropi nema Zakona o vjerskim slobodama u koji su udrobljena imovinska pitanja i pitanja svojine. Nema takvog zakona kao što su se sjetili naši naučnici da naprave takav zakon kakvog nema nigdje na svijetu”, kazao je Perović.

Rektor Cetinjske bogoslovije osvrnuo se i na noć kada je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti uz ocjenu da da je zakon usvojen u ono doba noći kada su hapsili Isusa Hrista i poveli ga na raspeće, a svaki normalan posao, kazao je on, se radi po danu.

Poručio je i da se dobro zna šta se radi iza ponoći kada pošten narod spava, gdje se ide i šta se radi.

“Mi smoi građani ove države koliko i oni i ne mogu nam mjeriti koliki smo Crnogorci ni koliki smo Srbi, u ovoj našoj državi prije 27.12. bilo je zakona po kome si mogao suditi ako misliš da je nešto tvoje a ne moje, imao si zakone o imovinsko-pravnim odnosima, o državnom katastru, o parničnom postupku, o upravnom postupku. Ali, probala država da se sudi za Ćipur i Kruševac, u parničnom postupku, pred sudovima ove zemlje. Nismo išli u Beograd ni u Trebinje i dobila je Mitropolija spor. Znači ne ide im. Ne možeš ukrasti pred sudovima. I šta su onda napravili? Zakon po kojem ćemo između vlade i crkve raspravljati šta je čije i to u katastru koji je podređen vladi. Tu ćemo utvrditi šta je čije. E pa ne damo svetinje”, poručio je Perović uz ocjenu da je sve svima jasno, te da sada samo treba da vidimo na koja se vrata izlazi.

“Sve će manje biti otvorenih vrata. Zato se molimo presvetoj Bogorodici sa ovoga mjesta da prosvjetli um ljudima da se ne natežemo, da se ne gužvamo, ne potežemo. Sve se dobro zna, nismo pali s Marsa. Gospodinu predsjedniku da poručimo da nema potrebe da u 21. vijeku zaokružuje, ili pravi ili utvrđuje identitet Crnogoraca jer smo mi Crnogorci stari barem 1 000 godina i dobro znamo i ko smo i šta smo i bez njegovih zakona. A Boga mi i vi Bokelji malo bolje znate ko smo i šta smo! Sve u miru da prođe u miru i strpljenju, mi možemo ovako do ljeta i da spojimo Božić sa Božićem i Savindan sa Savindanom”, poručio je Perović na kraju besjede.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com