Home / NOVOSTI / Društvo / NAČELNIK GENERALŠTABA VCG: Pripadnicima Vojske ZABRANJENE litije
Dragutin Dakić

NAČELNIK GENERALŠTABA VCG: Pripadnicima Vojske ZABRANJENE litije

U Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom, poručuje načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić.

“Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo. Posebno kada se najavljuju „postrojavanja ratnih drugova“, a Crna Gora i nacionalni Crnogorci nipodaštavaju, vrijeđaju i satanizuju”, kazao je Dakić.

Ovo je odgovor načelnika Generalštaba VCG, nakon što je Televizija Vijesti od Ministarstva odbrane i Vojske zatražila izjašnjenje povodom pisanja portala Novosti da je Dakić na kolegijumu 6. februara zabranio vojnicima da učestvuju na litijama. Novosti su objavile kako je Dakić vojnicima navodno zaprijetio pokretanjem disciplinskog postupka i u krajnjem isključenjem iz službe, ukoliko ovu odluku ne budu postovali.

Iako tvrdi da srbijanski portal nastavlja agresivnu kampanju
dezinformisanja, Dragutin Dakić demantuje samo datum održavanja kolegijuma.

“Šestog februara ove godine nije održan kolegijum načelnika Generalštaba, te informacija koju je objavio taj portal nije tačna. U sklopu redovnog obilaska jedinica, kao što je javnost pravovremeno obaviještena, 22.01, 29.01. i 07.02. informisao sam vojnike o aktuelnoj situaciji u državi”, kazao je on.

Kvalifikujući litije kao politički protest, načelnik Generalštaba naglašava da tome neće biti mjesta u Vojsci Crne Gore.

“Dokle god budem na čelu Vojske, neću dopustiti da se pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe, ali isto tako ću zahtijevati od svakog oficira, podoficira, vojnika i svih koji su na službi u Vojsci da službu vrše časno, dostojanstveno, nepristrasno i politički neutralno. Za sve one koji žele da se bave politikom nije i neće biti mjesta u Vojsci”, poručio je Dakić.

Podsjeća da je lice na službi u Vojsci obavezno da se u javnom i
privatnom životu pridržava etičkih principa, a naročito izražavanja
lojalnosti državi Crnoj Gori i vrijednostima crnogorske Vojske koje
proističu iz patriotizma kao osnovne zajedničke vrijednosti i ostalih načela koje Kodeks propisuje.

On ističe i da taj Kodeks propisuje da pripadnici Vojske ne smiju da prisustvuju događaju ili aktivnosti koja promoviše netrpeljivost prema drugim licima ili diskriminaciju, ali ni da učestvuje u aktivnostima ili događajima iz kojih proizlaze poruke mržnje, uvrede ili netolerancija prema drugima.

TV Vijesti/Vijesti

loading...

2 0 komentara

  1. 2000 godine sam napustio Vojsku Jugoslavije sa vecinom mojih kolega i presao u MUP Crne Gore, teska srca ali tad je bilo moralno pitanje da li si na strani Crne Gore i tadasnjeg predsjednika Mila Djukanovica ili na strani predsjednika Slobodana Milosevica kao vrhovnog komandanta. Ne zadugo Vojska Jugoslavije je preimenovana u Vojsku Srbije i Crne Gore da bi 2006 godine obnovom drzavnosti preimenovana u Vojsku Crne Gore. Ovo navodim zato sto su podoficiri i oficiri koji od tada pa do danas jos uvijek rade, bili i protiv drzave Crne Gore i njene vlasti. Generale ne moraju ti pripadnici biti fizicki prisutni na litijama kada im je litija u srcu odavno. Znam odlicno i reakcije istih oficira kada se u kasarni Masline prvi put podigla zastava Crne Gore. Ne dao ti Bog da im ikada izdas komandu da krenu na svoj narod a postavi sebi pitanje koji je to njihov narod. Ali ocigledno znas cim ih blagovremeno zaustavljas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com