ZEKOVIĆ: Policija do sada nije opeteretila javna okupljanja - Volim Podgoricu

ZEKOVIĆ: Policija do sada nije opeteretila javna okupljanja

Određeni krugovi u Crnoj Gori i Srbiji razočarani su profesionalnim postupanjem policije tokom javnih okupljanja koja traju od decembra, jer su nadali drugačijem i represivnijem odnosu države, smatra predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković.

Komentarišući postupanje policije tokom masovnih skupova koji se, zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Crnoj Gori organizuju od 27. decembra, Zeković je rekao da je sloboda mirnog okupljanja prepoznata kao osnovno pravo u demokratskom društvu.

„Svjedočimo sasvim novom i dragocjenom iskustvu koje će unaprijediti, ne samo naše institucionalne, već i građanske potencijalne i privrženost svih demokratiji“, kazao je Zeković agenciji Mina.

On je rekao da policija do sada nije opeteretila javna okupljanja nepotrebnim birokratskim, pravnim ili praktičnim preprekama u ostvarivanju tog prava.

Prema riječima Zekovića, prijava javnog okupljanja je jednostavna i jasna, a prethodno je omogućeno, zaštićeno i olakšano održavanje i svih spontanih okupljanja.

„Sredstva prinude su upotrijebljena samo u određenim situacijama, onda kada je to postalo strogo neizbježno, u minimalno potrebnom iznosu, suzdržano, proporocionalno, uz minimiziranje svih mogućih posljedica“, istakao je Zeković.

Savjet je, kako je naveo, registrovao i najave kontra demonstracija i u tom pogledu izdao jasne smjernice kakvo ponašanje policije očekuje.

„Pratimo da su se dogodile i zabrane određenih kontraverznih skupova, ali za sada ne vidimo da javna okupljanja koja se ponavljaju imaju povoljniji tretman“, dodao je Zeković.

Odgovoran i pažjiv odnos prema građanima

On je ocijenio da policijski službenici u svim sredinama Crne Gore pokazuju odgovoran i pažjiv odnos prema građanima, a ovlašćenja primjenjuju zakonito.

„Konstatujemo da je, zahvaljujući odgovornom i profesionalnom radu svih službenika Uprave policije, u svim aspektima javnih okupljanja osiguran pristup zasnovan na ljudskim pravima i poštovanju građanskih i političkih prava“, kazao je Zeković.

Kako je naveo, rukovodstvo Uprave policije je na nivou pune kulture odgovornosti, i to je, smatra Zeković, važan doprinos za njegovanje otvorene demokratije, dijaloga i nenasilja.

„Demokratske strukture pohvaljuju takav odnos, ali mislim da je određene krugove u Crnoj Gori i Srbiji, razočarao jer su nadali drugačijim i represivnijem odnosu države“, rekao je Zeković.

On je kazao da Savjet sprovodi aktivni monitoring postupnja policije na svim javnim okupljanjima, a proaktivnim prisustvom, često i neposrednim praćenjem primjene ovlašćenja, u realnom vremenu, želi preventivno djelovati i osigurati profesionalno postupanje policije.

Savjet, prema riječima Zekovića, ne propušta priliku da vidjivo i glasno ukaže da se službenici policije moraju uzdržati od upotrebe prekomjerne i nesektivne sile i praviti razliku između nasilnih i mirnih demonstranata, kao i novinara koji rade svoj posao sa lica mjesta.

„Insistiraćemo i na dodatnom senzibilitu policije. Treba afirmisati dijalog i deeskalaciju i prije upotrebe sredstava prinude, za koje smo do sada ocijenili da su zakonito primijenjena. To je i dodatna prilika da se napravi razlika između mirnih i nasilnih učesnika, jer oni koji učestvuju u nasilju gube garanciju na pravo mirnog okupljanja“, naveo je Zeković.

Kako je kazao, komunikacija Savjeta sa policijom, na svim nivoima, je stalna i doprinosi da se određeni izazovi i pitanja rješavaju odmah, na zadovoljstvo građana.

„Ocjenjujemo da do sada nije bio ozbiljnijih primjedbi na postupanje policije i da nije utvrđen nijedan primjer prekomjerne upotrebe sile ili drugačijeg prekoračenja ovlašćenja“, istakao je Zeković.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com