Home / NOVOSTI / Društvo / RADUNOVIĆ: Siguran sam da Mitropolija može da izmiri dug, ne trebaju pare iz Srbije
Derko Radunović

RADUNOVIĆ: Siguran sam da Mitropolija može da izmiri dug, ne trebaju pare iz Srbije

Kroz zakonsku proceduru i razgovore, naći će se rješenje za naplatu duga Mitropolije crnogorsko-primorske, poručio je ministar finansija Darko Radunović. On je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da je sasvim siguran da MCP ima mogućnosti da izmiri svoj dug prema državi.

AMFILOHIJE: Hvala našem dobrom predsjedniku Vučiću, sve što ima neka da za Kosovo

MANDIĆ: Pozdravljamo Vučićevu odluku za plati sve što treba za SPC u Crnoj Gori

VUČIĆ: Srbija će platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori da ne bi oduzimali svetinje

Ministar je dodao da će upravo Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je izazvao pažnju, omogućiti da se jednostavnije prati funkcionisanje vjerskih zajednica.

Komentarišući izjavu ministara odbrane Srbije, Aleksandara Vulina, da će pomoći da se dug Crkve otplati, Radunović je kazao da nije potreban novac iz Srbije da bi se izmirio dug.

“U zakonskoj proceduri i našim institucijama naći ćemo rješenje. Radi se o naplati duga kao i svakog drugog poreskog duga u zakonskoj proceduri. Moram da naglasim da je ovo postala aktuelna tema, ali to je u stvari redovan posao Poreske uprave. Oni su radili poreski nadzor kod svih vjerskih zajednica i isto to su uradili i kod Mitropolije crnogorsko-primorske. Konstatovan je evidentno dug i mi cemo kroz proceduru, kroz razgovor i zakonski okvir koji ima Crna Gora apsolutno naći rješenje za naplatu tog duga. Sve ove sa strane najave da će se ponuditi pomoć i platiti doista za mene jesu jedno veliko pretjerivanje. Sasvim sam siguran da Mitropolija crnogorsko-primorska ima mogućnosti da izmiri svoj dug”, kazao je Radunović.

Sa druge strane upravo Zakon o slobodi vjeroispovijesti omogućava kroz registraciju vjerskih zajednica kao posebnih pravnih lica da se jednostavije, efikasnije prati njihovo funkcionisanje, dodao je on.

“Apsolutno svi koji imaju privredne aktivnosti pa bile to vjerske zajednice ili ne, moraju platiti porez”, naveo je ministar.

Radunović je istakao da je zadovoljan naplatom poreza i rezultatima Poreske uprave u posljednje tri godine.

“Ukupan poreski dug na kraju prošle godine bio je na nivou od nekih 378,1 miliona eura, a poznato je da smo krenuli sa 500 i nešto miliona”, kazao je on i dodao da je evidentno da je tu uložen veliki napor i veliki trud.

Ministar je u Dnevniku kazao i da je Poreska uprava unapređivala samu sebe.

“Oni su organizaciono i kadrovski osvježeni, imaju potencijala da svoj posao obavljaju s potpunim autoritetom”, naglasio je ministar.

rtcg.me

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com