Home / NOVOSTI / Ekonomija / Crna Gora Kineze do sada OSLOBODILA skoro 200 miliona eura poreza

Crna Gora Kineze do sada OSLOBODILA skoro 200 miliona eura poreza

Iznos oslobođenih poreza i carina za prioritetnu dionicu autoputa, od Smokovca do Mateševa, do kraja prošle godine je  najmanje 191,2 miliona eura, navode iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu.

Pravni savjetnik ove NVO, Ines Mrdović, kazala je da su oslobođenja od poreza na dodatu vrijednost u posljednjih pet godina iznosila 140,6 miliona eura.

-Osim poreza na dodatu vrijednost, izvođač radova na dionici autoputa je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa na zarade stranih državljana koje se isplaćuju u Crnoj Gori. Ta oslobođenja do kraja novembra prošle godine iznose 22,6 miliona eura“, navodi Mrdović.

Povrat dijela akciza na gorivo, na koje imaju pravo izvođač radova i podizvođači, iznosi 7,6 miliona.

Taj iznos je vraćen zaključno sa četvrtim kvartalom prošle godine.

-U pogledu oslobođenja od carina na uvoz građevinskog materijala, opreme i postrojenja, Uprava carina je odbila zahtjev ASP-a da dostavi podatke. Međutim, prema medijskoj informaciji iz maja prošle godine, iznos oslobođenih carina do tada je iznosio 20,4 miliona eura. Za izgradnju dionice autoputa u Skupštini usvojen je poseban zakon, koji propisuje niz subvencija za izvođača radova kinesku kompaniju China Road and Bridge Corporation (CRBC), kaže Mrdović i dodaje da je izvođač oslobođen PDV-a, poreza i doprinosa na zarade stranaca, carina na uvoz građevinskog materijala i opreme i postrojenja, a ima pravo i na povrat dijela akciza.

-Takođe, izvođač je oslobođen i poreza na dobit, ali CRBC posluje s gubicima, poručila je Mrdović.

Za projekat dionice autoputa, navodi Mrdović, Kinezi ne plaćaju ni naknade za upotrebu kamena, koje bi se, kako tvrdi, plaćale po koncesionom zakonu.

-Nije precizno poznato koliko bi do sada iznosile. Prema odvojenim podacima ASP-a, u posljednja četiri mjeseca prošle godine kineskoj kompaniji je za radove plaćeno 47,8 miliona eura, kazala je Mrdović.

Navodi da je za odvojeni posao izgradnje sistema napajanja strujom dionice autoputa do kraja prošle godine plaćeno oko 550 hiljada eura.

-Taj tender je sproveo Monteput i posao je ugovoren za 38 miliona. Iako je Monteput naručilac posla, plaćanja po njegovom nalogu obavlja Investiciono razvojni fond (IRF). Kredit je odobrio upravo IRF, ali njegova sadržina nije poznata. Monteput je odbio zahtjev ASP-a da dostavi ugovor o kreditu i proglasio ga tajnim dokumentom, navela je Mrdović.

Kada je riječ o kreditu kineske Exim banke, do kraja prošle godine povučeno 751,6 miliona dolara. Neangažovano je ostalo 192,4 miliona dolara.

-Kineskim kreditom finansira se 85 odsto radova. Iz Ministarstva finansija je nedavno saopšteno da je povučeni iznos oko 548 miliona eura, zaključila je Mrdović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com