KOMERCIJALNA BANKA PRODATA ZA 387,02 MILIONA EVRA: Vlada Srbije i NLB banka potpisali ugovor o kupoprodaji - Volim Podgoricu

KOMERCIJALNA BANKA PRODATA ZA 387,02 MILIONA EVRA: Vlada Srbije i NLB banka potpisali ugovor o kupoprodaji

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsjednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su danas u Ministarstvu finansija Srbije Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd saopštilo je večeras srpko Ministarstvo finansija.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra, pošto su akcije Srbije u Komercijalnoj banci prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihod dobiti i od kamate po stopi od 2 odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 milion evra.

Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cijenom, koja je “među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne tranaskcije u regionu”.

Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na procjeni vrijednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savjetnik Lazard, dodao je Mali.

Prema njegovim riječima, ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to prije svega u investicioni plan “Srbija 2025”, kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com