MOŽEMO LI IZBJEĆI EPIDEMIJU? CG trenutno ima 800 testova za KORONA VIRUS, testirano 39 sumnjivih - Volim Podgoricu

MOŽEMO LI IZBJEĆI EPIDEMIJU? CG trenutno ima 800 testova za KORONA VIRUS, testirano 39 sumnjivih

Crna Gora je trenutno, uz Kosovo, jedina evropska država u kojoj, prema zvaničnoj evidenciji, nije zabilježen korona virus.

Dok se u regionu broj zaraženih povećava iz dana u dan, zvaničnici su najavili da će, kada se u Crnoj Gori pojavi korona virus, javnost biti obaviještena “u roku od deset minuta”.

JEDINO CRNU GORU I KOSOVO VIRUS ZAOBIŠAO: Evo zašto Italijani obolijevaju više nego drugi

HRAPOVIĆ: Zabrana putovanja ka i iz virusom pogođenih područja, sportskih događaja, ekskurzija

Upoznali mještane Lijeve Rijeke sa mjerama koje se sprovode zbog koronavirusa

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić je kazao je danas da se u Crnoj Gori pod zdravstvenim nadzorom nalazi 381 osoba a da je testirano 39 osoba.

“Ova brojka je mnogo veća nego u nekim drzavama regiona u odnosu na broj stanovnika. Nijedan zdravsteni sistem borbu protiv koronavirusa ne može sam da iznese do kraja”, naglasio je Begić.

Ponovio je da zaštitna maska ima efekta kod osoba koje imaju simptome te dodao da je to jako bitna stvar.

On je objasnio da su osobe koje su pod nadzorom uglavnom crnogorski državljani.

“Dovoljan nam je jedan neodgovoran pojedinac da napravi veliki problem. Naš posao je da objasnimo ljudima da ukoliko osjete simptome da se jave zdravstvenim ustanovama”, apelovao je Begić.

Direktor IJZ Boban Mugoša je naglasio da u našoj zemlji nema registrovanih slučajeva.

Po njegovim riječima, dešava se da ljudi dolaze na aerodrome iz zemalja gdje ima puno slučajeva zaraženih koronavirusom, a da se ne jave nadležnima.

“Sistem nije savršen. Svaki slučaj pomno istražujemo. I ispitujemo osobe koje su se nalazile u zemljama sa koronavirusom, kao i sa ljudima koji su se s njima našli u kontaktu”, naglasio je Mugoša i ponovio da svi putnici koji dolaze iz ugroženih zemalja da se jave graničnoj policiji i inspekciji.

“U roku od deset minuta od kad saznamo da imamo slučaj koronavirusa, građani će biti obaviješteni. Nije nam cilj da krijemo ništa”, rekao je Mugoša na današnjoj vanrednoj pres konferenciji.

On je rekao i za IJZ ima trenutno “negdje oko 800 testova”

“Najavljeno je da stigne 1.000 testova, a obećano nam je iz SZO-a tako da ćemo imati ukupno 3.000 testova”, zaključio je Mugoša.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com