Home / NOVOSTI / Društvo / UNIJA POSLODAVACA: Ako Vlada ne pomogne mikro, malim i srednjim preduzećima, mnogi neće izdržati ovu krizu

UNIJA POSLODAVACA: Ako Vlada ne pomogne mikro, malim i srednjim preduzećima, mnogi neće izdržati ovu krizu

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) saopštila je da su mjere Vlade i Centralne banke za pomoć privredi i građanima u vrijeme pandemije korona virusa nedovoljno konkretne i adekvetne.

Kako smatraju poslodavci mjere su trebale obuhvatiti direktne subvencije i opraštanja poreskih obeveza a ne samo odlaganja.

Navode da bi izostanak ovakvih mjera značiti zatvaranje za mnoga crnogorska preduzeća.

UPCG poštuje napore Vlade i CBCG, iskazane kroz set mjera donijetih s ciljem pružanja podrške privredi i građanima u vrijeme pandemije koronavirusa. Iako ih prepoznaje kao važan signal podrške preduzećima, ali istovremeno izražava bojazan da je u njima izostao dio konkretnih i adekvatnih mjera – onih koje mogu predstavljati srazmjeran odgovor objektivnoj opasnosti koja prijeti da značajno ugrozi poslovanje preduzeća, očuva postojeća radna mjesta, a time i rezultira i nizom drugih negativnih posljedica po crnogorsko društvo. U tom smislu, a shodno ulozi koju UPCG ima u crnogorskom društvu, poručujemo sljedeće: Ne smijemo dozvoliti da nestaju crnogorska preduzeća!”, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca.

Negativne posljedice pandemije koronavirusa su – kako navode iz Unije – prvo osjetila preduzeća u Crnoj Gori, dok će opasnost po održivost njihovog poslovanja postojati u zavisnosti od više faktora: veličine samih preduzeća, njihove ekonomske moći, sektora u kom posluju.

“Podsjećamo da 98% crnogorske privrede čine mikro, mala i srednja preduzeća, koja su ujedno i najranjivija u slučaju postojanja spoljnjih faktora kakve danas imamo u Crnoj Gori. Usvojene mjere fokusirane su NE na oslobađanje, već SAMO na odlaganje plaćanja određenih obaveza, što takođe dovodi i do njihovog gomilanja, te se na taj način ne može govoriti o podršci da se preduzeća održe i budu likvidna. Smatramo da bi subvencionisanje zarada ugroženim preduzećima trebalo biti prioritet, posebno što već sad imamo brojne privredne subjekte koji ne rade i koji ne mogu izdržati još nekoliko mjeseci bez prihoda”, saopšteno je iz UPCG.

Ukoliko su, kako je saopšteno iz Vlade, njene mogućnosti da u ovoj situaciji direktno finansijski subvencioniše privredu ograničene, to se u određenoj mjeri – navode iz Unije poslodavaca –  moglo nadoknaditi indireknom podrškom kroz privremene mjere oslobađanja ili smanjenja poreza i doprinosa na zarade, smanjenja PDV-a, kao i oslobađanja od plaćanja taksi i drugih naknada.

Poslodavcima se mora dati podrška, a zatim i jasne smjernice o pomoći na koju mogu računati u narednim danima i mjesecima. Važno je slušati glas privrede, komentare koji ovih dana stižu direktno iz baze – od samih privrednika, ali i pratiti praksu zemalja iz okruženja. UPCG je svjesna okolnosti u kojima se Crna Gora nalazi, a posebno izazova sa kojima se cijelo društvo sada suočava. Upravo zbog toga i insistiramo na jedinstvu svih relevantnih subjekata i pravovremenom djelovanju koje ima samo jedan cilj – da nas sačekaju što bolji uslovi u trenutku kada pandemija prođe. Poslovna zajednica treba da promoviše poštovanje zakona i društvenu odgovornost, a prije svega da ih u radu primjenjuje. Svjedoci smo da takvo ponašanje prethodnih dana, gdje god je za to postojala mogućnost, nije izostalo – bilo da je riječ o poslovnim odlukama ili direktnim donacijama za borbu protiv korona virusa”, smatraju u Uniji poslodavaca.

Oni smatraju da je u situaciji kao što je ova, veoma važna i dodatna senzibilnost Vlade da djeluje pravovremeno, ali i na odgovarajući način, i kažu da se nadaju da će to uskoro uslijediti i biti potvrđeno kroz dopunu usvojenih mjera.

“U suprotnom, biće kasno – i za značajan broj preduzeća, zaposlene, ali i državu koja će zbog zatvaranja preduzeća i gašenja radnih mjesta ostati bez značajnog dijela budžetskih sredstava”, upozoravaju iz UPCG.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com