Home / NOVOSTI / Društvo / VELIKA POMOĆ OD EU: Tri miliona hitno za zdravstvo, 50 miliona za dugoročni program

VELIKA POMOĆ OD EU: Tri miliona hitno za zdravstvo, 50 miliona za dugoročni program

Evropska unija stoji uz Crnu Goru i sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi im pomogla u rješavanju epidemije COVID-19 i njenih posljedica.

Evropska unija je zato opredjelila tri miliona eura za hitne potrebe zdravstvenog sektora. U saradnji sa državnim organima, počela je i pripreme za dugoročni program ublažavanja posljedica krize, vrijedan 50 miliona eura, kroz reprogramiranje već dostupnih pretpristupnih fondova namenjenih Crnoj Gori. Ova sredstva su namijenjena za zdravstveni sektor, kao i za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica krize.

„Evropa se suočava sa do sada neviđenom krizom javnog zdravlja. U ovim teškim vremenima, saradnja i solidarnost su ključni. EU je najveći partner i donator Crne Gore; za podršku i reformu zdravstvenog sistema smo do sada već donirali 12 miliona eura. I danas stojimo rame uz rame sa našim crnogorskim prijateljima. Zato smo obezbjedili 3 miliona eura koje će Crna Gora moći da iskoristi za hitne potrebe poput nabavke opreme i higijenskih sredstava za zdravstvene ustanove. U skladu sa potrebama Vlade Crne Gore, osmišljavamo program vrijedan 50 miliona eura, koji će pružiti dodatnu dugoročnu pomoć zdravstvu kao i podstaći ekonomiju, podržati preduzetnike, obezbjediti najugroženije i podržati ostale pogođene sektore nakon pandemije. Siguran sam da ćemo, zajedno, izaći jači iz ove krize“, izjavio je Aivo Orav, ambasador Evropske unije i šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

EU takođe traži načine da uključi Crnu Goru u nove inicijative, preduzete u državama članicama kao odgovor na pandemiju COVID-19 i kako najbolje iskoristiti postojeće regionalne programe EU za pomoć regionu Zapadnog Balkana. Biće ubrzana implementacija ostalih planiranih programa i projekata u Crnoj Gori koji mogu omogućiti olakšice privatnom sektoru, tržištu rada i socijalnom sektoru.

Delegacija EU u Podgorici će u narednom periodu blisko sarađivati sa crnogorskim vlastima u nadgledanju razvoja trenutne situacije vezane za pandemiju COVID29 i u pružanju pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije u Crnoj Gori.

Pomoć najugroženijim porodicama

EU je već na terenu i pruža pomoć kroz njene postojeće projekte. Zajedno sa HELP-om, NVO „Phiren Amenca – Koračajte sa nama“ i Crvenim krstom započeli su distribuciju 600 paketa hitne pomoći za 400 romskih i egipatskih porodica u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju i Herceg Novom.

Pomoć EU zdravstevnom sistemu Crne Gore 

EU je već bespovratno uložila blizu četiri miliona eura u zdravstveni sektor a dodatnih 8 miliona je u pripremi. Finansirala je nabavku 12 vozila hitne pomoći za domove zdravlja širom Crne Gore, kao i opreme za Gorske službe spasavanja. EU podrzava i organizacije civilnog društva, koje obavljaju važan posao u zdravstvenom sektoru, kao što su unaprjeđenje medicinske njege trudnica i majki, obezbjeđivanje jednakog pristupa zdravlju i pravdi marginalizovanim grupama, de-stigmatizacija mentalnog zdravlja i opremanje organizacija za spašavanje od poplava u hitnim slučajevima, posebno u pograničnim područjima.

Zajedno sa Ministarstvom zdravlja, pripremljen je dodatni program zdravstvene pomoći vrijedan 8 miliona eura, koji če početi 2021. godine. EU će podržati izgradnju novog bolničkog krila u sklopu Podgoričkog kliničkog centra i dogradnju i opremanje do 12 mikrobioloških laboratorija.

Ekonomsko-socijalna podrška EU

Postojeći Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu socijalnu pomoć, vrijedan 18 miliona eura, vec je obezbjedio preduzetnicima, nezaposlenima i drugim ugrozenim grupama bespovratna sredstva da započnu posao. Program ce se dodatno koristiti za ublazavenje posljedica ove krize.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com