Home / NOVOSTI / Ekonomija / BUNDESTAG USVOJIO: Njemačka pomaže privredu sa 1.100 MILIJARDI eura

BUNDESTAG USVOJIO: Njemačka pomaže privredu sa 1.100 MILIJARDI eura

Bundestag je danas usvojio plan mjera u visini blizu 1.100 milijardi eura namijenjenih Njemačkoj, prvoj evropskoj privredi, da se suoči sa posljedicama pandemije korona virusa.

Članovi Bundestaga, donjeg doma njemačkog parlamenta, usvojili su nove zajmove u visini od 156 milijardi evra za podršku firmama, zaposlenima i zdravstvenom sistemu, kao i stotine milijardi garancija za bankarske kredite preduzećima.

Taj set mera, bez presedana, biće podnet gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu koji okuplja predstavnike saveznih pokrajina. Ishod glasanja se ne dovodi u pitanje pošto su već pružili podršku planu vlade kancelarke Angele Merkel.

Plan predviđa “fond za ekonomsku stabilizaciju” od 400 milijardi eura garancija za dugove preduzeća, 100 milijardi za kredite ili ulaganja u firme i 100 milijardi eura za podršku državnoj investicionoj banci KfW.

Zahvaljujući sumi od 357 milijardi eura, KfW će u budućnosti moći da garantuje oko 822 milijarde eura kredita. Savezna vlada će obezbijediti malim preduzećima do 50 milijardi eura subvencija. Plan mjera predviđa i 3,5 milijardi eura hitne pomoći zdravstvenom sistemu, kao i 55 milijardi koje mogu biti slobodno upotrijebljene za potrebe borbe protiv pandemije.

U SAD, Bijela kuća i Senat su danas postigli sporazum o “istorijskom” planu od 2.000 milijardi dolara.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com