Home / NOVOSTI / Društvo / CGO zahtijeva UKLANJANJE web aplikacije crnagorakorona.com
Foto ilustracija

CGO zahtijeva UKLANJANJE web aplikacije crnagorakorona.com

Centar za građansko obrazovanje (CGO) juče je uputio pojedinačne inicijative Vrhovnom državnom tužilaštvu, Upravi policije, Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da po službenoj dužnosti preduzmu sve propisane radnje i mjere u cilju suzbijanja daljeg korištenja nedozvoljene web aplikacije https://www.crnagorakorona.com/home.

Ova aplikacija je kreirana tako da generiše lične podatke građana i građanki Crne Gore, čiji se identiteti (imena, prezimena i adrese) objavljuju na internet stranici Vlade Crne Gore, a kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana zbog COVID19.

Generisanjem ovih podataka ulazi se u zonu krivične odgovornosti kreatora i administratora web aplikacije jer se time direktno krši niz međunarodnih dokumenata i crnogorskih zakona, poput Evropske konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Zakona o potvrđivanju Konvencije o računarskom kriminalu, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o informacionoj bezbjednosti, Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o zdravstvenoj zaštiti Crne Gore, kao i službene izjave Evropskog odbora za zaštitu ličnih podataka od 19. marta 2020, a koja se odnosi na obradu ličnih podataka u kontekstu COVID19.

Napominjemo da navedena web aplikacija sadrži i aktivaciju geolokacije, putem koje značajan broj građana i građanki Crne Gore dolazi u situaciju da zbog straha i neznanja zbog tekuće situacije aktivacijom geolokacije dozvoli sopstveno praćenje od strane lica koja upravljaju tom aplikacijom, navode iz NVO CGO. 

loading...

One comment

  1. Koji je razlog da se ukloni sajt na kom vidimo gradjane koji su bezobzirni, nesavjesni, oholi, bahati, umisljeni, nevaspitani, uporno se pozivate stigmatizaciju, a sta treba, da i mi budemo zarazeni od vas i onda je sve ok, zasto vi ne biste bili kaznjeni s razlogom umjesto da se mi zarazimo, sto ste to vi bolji od nas, mi smo ok, isti, tu da pomognemo ali morate lrihvatiti kritiku, da, upravo vi ste taj jedan jebeni 1 % krivi vise od nas i neophodno je da budete otkriveni a ne kao svo ovo vrijeme skrivani i zasticeni, jer zastita treba ugrozenima sada, vi to niste, vi ste sam9 bezobzirni, nesavjesni, oholi, bahati, nevaspitani, samozivi…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com