BIBLIJSKA KATASTROFA U NJUJORKU: Virus BIJESNI, broje se mrtvi, Tramp odlučuje da li grad ide u karantin (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

BIBLIJSKA KATASTROFA U NJUJORKU: Virus BIJESNI, broje se mrtvi, Tramp odlučuje da li grad ide u karantin (FOTO/VIDEO)

U Sjedinjenim Američkim Državama do danas je potvrđeno 115.842 slučaja korona virusa što je više nego u Kini i Italiji.

Umrlo je najmanje 1.929 ljudi, navodi Rojters. Najviše zaraženih je u državi Njujork, čak 52.000.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da razmatra uvođenje dvonedjeljnog karantina u Njujorku, Nju Džersiju i Konektikatu. Za Njurok, koji je nazvao “žarištem” virusa, Tramp kaže da bi to bio obavezni karantin.

“Radije to ne bih to uradio, ali možda ćemo morati”, rekao je Tramp.

U Njujorku je danas preminuo policajac koji je imao 40 godina. Prije toga bio je zdrav.


U gradskim bolnicama zdravstveni radnici svjedoče nevjerovatnim scenama patnje i smrti.

– Pakao. Biblijski. Ljudi ulaze, intubiramo ih, umiru i ciklus se ponavlja. Jedanaesti septembar nije bio ništa u poređenju sa ovim. Tada smo čekali da stignu pacijenti koji, nažalost, nikada nisu stigli do nas. Sada ne prestaju da pristižu – rekao je doktor Stiv Kasapidis za “Dejli Mejl”.

Bolnice liče na ratnu zonu, rekao je doktor Emad Jusif, opisujući kako su hodnici preplavljaeni pacijentima prikačenim na boce kiseonika.

Za razliku od haotičnog stanja u bolnicama, ulice su potpuno prazne. Turističke atrakcije poput Tajms Skvera i Bruklinskog mosta bile su bez posetioca na topao prolećni dan, kada bi obično bile krcate.
Na konferenciji za štampu u petak, gradonačelnik Bil de Blazio rekao je da zdravstveni sistem u gradu ima osoblja i opreme za još nedjelju dana.

Medicinske sestre koje se u Njujorku bore za pacijente oboljele od korona virusa uputile su danas uznemirujući apel da im se obezbijedi adekvatna količina zaštitne opreme, jer su, kako su navele, gradski zvaničnici izgubili kontakt s realnošću.

Na konferenciji za novinare ispred gradske bolnice “Jakobi” medicinske sestre su tražile da im se obezbijede maske i druga zaštitna oprema za borbu protiv korona virusa od kojeg je do sada oboljelo više od 44 hiljade, a preminulo više od 500 ljudi, uglavnom građana Njujorka, a među kojima je najmanje jedna medicinska radnica, prenosi AP.

Medicinske radnice su upozorile da rukovodstvo bolnice “Jakobi” ograničava zamjenu maski.

Gradske vlasti su saopštile da su obezbijeđene dovoljne količine zaštitne opreme samo za period od nedjelju dana.

foto AP

Njujork je najveće žarište koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Zaraženo je 52.318 ljudi, što je skoro polovina svih zabilježenih slučajeva u Americi. Preminule su 728 osobe.

Čekanje u dugačkim redovima za testiranje na virus korona, foto EPA

Na konferenciji za medije, guverner države Njujork Endru Kuomo je saopštio da je u Njujorku registrovano 7.681 novozaraženih i još 209 smrtnih slučajeva zbog Kovida-19, koji je do sada u svijetu odnio više od 30.000 života.

Hladnjače spremne za preminule, foto EPA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com