NOVLJANI PRKOSE KORONI: Počinju Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, evo i kako - Volim Podgoricu

NOVLJANI PRKOSE KORONI: Počinju Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, evo i kako

Novljani su, uprkos epidemiji korona virusa i činjenici da je pozorište zatvoreno, našli način da održe jubilarne, 25. Hercegnovske pozorišne svečanosti.

Kako, saznajte u saopštenju koje prenosimo u cjelosti:

Organizatorima Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti, Hercegnovskom pozorištu i JUK Herceg fest, bilo je veoma važno da i u vrijeme kojim vlada pandemija, sa svim ograničenjima koja su nametnuta, održe ovaj festival.

Pripreme smo, u varijanti dok virusa nije bilo, ili je bio daleko od nas, započeli po zamisli producentkinje Miline Kovačević kao svečarsko, jubilarno izdanje, pod radnim naslovom POZORIŠTE I MUZIKA.
A onda se sve promijenilo! Suočili smo se sa činjenicom da naša publika neće moći da dođe u pozorište niti će teatri iz regiona sa kojima smo bilu u pregovorima moći da se predstave na hercegnovskoj sceni u Dvorani “Park”. Najzanimljivije rješenje za “HAPS u vrijeme korone” imao je Vuk Vuković, ove godine programski producent festivala.
HAPS – MIGRACIJE pod motom MALO POJAČAJ RADIO u vaše domove unosi drugačiji, ali kvalitetan kulturni sadržaj – RADIO DRAME. Najsloženija forma radijskog stvaralaštva, sadržaj za maštovite i kreativne, jednako na strani radijskih stvaralaca kao i na strani publike. Vjerujemo da ćemo i ovim izdanjem steći neke nove poštovaoce koji će, nakon što na ovaj način čuju (vide) ponuđene drame poželjeti da nam se pridruži i kada glumci opet budu na sceni, a publika u gledalištu.
Ovaj HAPS je ono svjetlo koje se po legendi ostavlja na sceni u vremenima kada nevolje pozorišta isprazne a zavjese ostaju spuštene. Za vrijeme karantina, zabrana, samoizolacije, neizvjesnosti i različitih bojazni, ovaj HAPS može biti ljekovit. On svakako jeste mogućnost da na drugi način animiramo publiku, ukažemo na vrijednosti koje su neprolazne, dokažemo da kultura i umjetnost pomažu u preživljavanju svakodnevice i savladavanju krize, ma šta da je prouzrokuje.
Pozorište je živa umjetnost, radio najživlji medij! Udruženi su snažna promjena – u kojoj nalazimo novu ljepotu, najavili su Iz Herceg festa.

Evo šta su spremili:

 Vuk Vuković, programski producent HAPSa 2020:

 Umjesto „na daskama koje život znače“, festival migrira na talase javnih emitera Radija Crne Gore i Radio Herceg Novog, kao i studentskog Radija Krš. Emitujemo radio-drame iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 Migracije – tema ili „problem“ druge decenije XXI vijeka ujedinila je Evropu, a djelimično i svijet, u potrazi za rješenjem koje će biti odgovor na administrativne, ekonomske i političke posljedice velikog talasa kretanja stanovništva. „Odgovor na migrantsku krizu“ najčešće je politički eufemizam za želje evropskih lidera da migranti, kako u tranzitu, tako i u konačnom izboru, zaobiđu njihove (i naše) države. „Odgovor na migrantsku krizu“ je estetički eufemizam za bodljikave žice širom Evrope i svijeta. „Odgovor na migrantsku krizu“ je, konačno, etički eufemizam za teorije zavjera, produkciju straha i moralne panike…

 Migracije – biramo i kao ključnu riječ ovogodišnje selekcije koja poziva na borbu protiv pravog problema koji suštinski ugrožava i Evropu i svijet. Virus Korona, epidemiolozi bi rekli Covid 19, učinio je da svi budemo u ulozi migranata, bili toga svjesni ili ne. Migriramo iz prostora javnosti u prostor intimnosti, iz stvarnosti u viralnost, iz prostora kulture u prostor medija… Filozofi bi, možda, rekli – migriramo iz prostora u vrijeme… A u vremenu, migriramo između medija, utopljeni u vizuelna zadovoljstva agresivnog ekrana: filma, televizije, telefona…

 Produkcija savremene radio-drame biće predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona, te će na HAPSu ove godine učestvovati – Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

 I dok se pozorišta i teatarske institucije, širom svijeta, sele sa scene na televiziju i internet, ovogodišnja selekcija Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti je poziv da odmorimo čula od terora vizuelne kulture i zajedno migriramo na radio talase, njegujući jednu od autentičnih formi radiofonskog stvaralaštva.

 Od muzičkih i dječijih drama, preko klasičnih radio-dramskih formi, do eksperimentalnih istraživanja zvuka i zvučnih strategija naracije – ovogodišnji HAPS je festival radio-drame, festival autentičnosti dramske iluzije koja svjedoči i potvrđuje tezu da je „cijeli svijet pozornica“. Čak i u vrijeme virusa Korona.

 Tradicionalnom pozdravu Dobrodošli u Pozorište, ove godine, iskreno dodajemo #ostanidoma i #migriraj na radio talase!OD 15. DO 30. APRILA – HAPS  – MIGRACIJE – MALO POJAČAJ RADIO

Rani odlazak, Naše brdo (Radio Crne Gore), 1938, Noć četiri mjeseca (FDU Cetinje i Radio Crne Gore)

Isceljenje (Radio Beograd)  Poslednji voz, Staklenik, Stav pištaljke (FDU Beograd), Koračanje (Istraživačka stanica Petnica i UU), Najveća vrednost civilizacije (FMK Beograd)

Bizantska soap opera, Vitez na pola, Esej o laži ( Hrvatski radio), Sjedalo uz prozor (ADU Zagreb)

Kraj mora (Radio Bosne i Hercegovine i Akademija scenskih umjetnosti“

 PROGRAM 25.HAPSa  sa terminima šaljemo uz raspored emitovanja na talasima  Radija Crne Gore i Radio Herceg Novog, kao i studentskog Radija Krš.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com