PLAŽE ĆE POŽELJETI KUPAČA: Ima li nade za CG turizam ove godine? - Volim Podgoricu

PLAŽE ĆE POŽELJETI KUPAČA: Ima li nade za CG turizam ove godine?

Češki predsjednik Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu kao rezultat pandemije Covida-19. Zeman je u jučerašnjem intervjuu rekao da bi trenutna ograničenja na granicama trebalo da traju godinu dana “kako putnici ne bi donijeli novi talas zaraze s putovanja u zemlje u kojima epidemija još nije završila”.

Stručnjaci već sada najavljuju “drugi talas”, a države u kojima turizam čini značajan udio BDP, pitaju se šta će biti ove ljetnje turističke sezone, te da li uopšte možemo očekivati inostrane goste.

Jedino se zna da se ništa ne zna, kaže Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

“Znam da ništa ne znam, niti hoće li biti stranih gostiju, ni do kada će ovo trajati. I smanjenje mjera u nekim evropskim državama je dezinformacija. To ne znači da će se vratiti na staro. Moguće da te mjere budu takve, da se ne može putovati. Jer cijeli svijet je u problemu”, kaže Radulović.

Foto Shutterstock

U Španiji je, recimo, vlada je turističkim radnicima poručila da će branša, ako uopštee, tek krajem godine moći računati s aktiviranjem potražnje.

Iz Njemačke, koja je svim turističkim destinacijama, jedna od najvećih “baza”, ne stižu optimistični tonovi.

“Ovo turističko ljeto će biti zasigurno potpuno drugačije od svega do sada”, rekao je predsjednik Saveza njemačkih turoperatora Norbert Fiebig u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel, prenosi DW. On predviđa da će mnogi, ako uopšte bude popuštanja mjera koje ograničavaju putovanja, ovo ljeto provesti u nekom od njemačkih turističkih središta.

Miđutim, dodao je on, ako se i bude putovalo preko granica, cilj će biti evropske zemlje. Što bliže, to bolje. To bi značilo da bi i zemlje regiona, poput Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, mogle profitirati jer su nekoliko sati automobilske vožnje udaljena od južne Njemačke.

“I u evropskim zemljama koje su ovu drugu fazu borbe protiv širenja zaraze provele kako treba će biti moguća putovanja pod određenim sigurnosnim uslovima”, kaže Fiebig.

Turistički radnici u Crnoj Gori, za sada, mogu jedino da gledaju u nebo. Daleka tržiša su sada mislena imenica.

Preostaju domaći i regionalni turisti, a u optimističnim varijantama i oni iz evropskih država.

Međutim, imajući u vidu ekonomsku krizu koja je već snažno ušla na sva vrata, pitanje je koliko je  onih što će ovoga ljeta sebi moći da priušte ljetovanje. Sa druge strane je strah od mogućnosti zaraze daleko od kuće.

Korona će,  gotovo svi su saglasni, promijeniti svijet, a za sada malo ko može da predvidi kako će se ovo što nam se dešava dugoročno odraziti na jednu od najznačajnijih privrednih grana – turizam.

 

N.P.

 

 

 

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com