Vlada zadužila “Montefarm” da po hitnom postupku nabavi nedostajuće lijekove - Volim Podgoricu

Vlada zadužila “Montefarm” da po hitnom postupku nabavi nedostajuće lijekove

Vlada Crne Gore je zadužila Montefarm da po hitnom postupku sprovede nabavku nedostajućih lijekova, a Fond za zdravstveno osiguranje da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi novac za njihovu nabavku.

Vlada je na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, razmotrila i usvojila Informaciju o problemu snabdijevanja građana ljekovima, koje “Montefarm” ne može da nabavi i distribuira zdravstvenim ustanovama i apotekama u naredna tri mjeseca.

Iz Vlade je saopšteno kako je ZU Apoteke Crne Gore “Montefarm” zadužena da, po hitnom postupku, u skladu sa zakonom, sprovede nabavku nedostajućih ljekova prema specifikaciji (po INN-u), koja je sastavni dio Informacije.

“Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi finansijska sredstva za nabavku lijekova, a Ministarstvo zdravlja i “Montefarm” da povratno informišu Vladu Crne Gore o realizaciji zaključaka”, navodi se u izvještaju Vlade.

Nabavka lijekova na međunarodnom tržištu je, kako se navodi, otežana, budući da su u jeku pandemije neke države važne resurse čuvale za vlastite potrebe, odnosno zabranile izvoz određenih ljekova koji su bili predmet nabavke za crnogorsko tržište.

“Cijeneći potrebe građana, odnosno zdravstvenog sistema, za odgovarajućim ljekovima sa Liste ljekova, koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo zdravlja je preduzelo neophodne aktivnosti u cilju obezbjeđivanja redovnog snabdijevanja apoteka i zdravstvenih ustanova ljekovima.

U tom smislu, ZU Apoteke Crne Gore “Montefarm”, koja vrši nabavku i distribuciju ljekova i medicinskog materijala zdravstvenim ustanovama i apotekama za potrebe građana, dostavila je Ministarstvu zdravlja podatke o ljekovima upisane u registar Agencije za ljekove i nedicinska sredstva Crne Gore, koje registrovane veledrogerije u Crnoj Gori nijesu u mogućnosti da isporuče.

Budući da je epidemija zarazne bolesti COVID 19 proglašena 26. marta 2020.godine, Naredbom o proglašavanju epidemije zarazne bolesti COVID 19, shodno članu 29 Zakona o javnim nabavkama, ZU Apoteke Crne Gore „Montefarm“ kao naručilac može, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, da sprovede hitnu nabavku navedenih ljekova”, zaključuje se u saopštenju.

1 komentar

  1. Attractive element of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing to your augment or even I achievement you get entry to persistently rapidly.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com