SIMOVIĆ: Od 4. maja rade frizeri, butici, taksisti, od 18. ugostitelji i tržni centri - Volim Podgoricu

SIMOVIĆ: Od 4. maja rade frizeri, butici, taksisti, od 18. ugostitelji i tržni centri

Pred nama su dani kada moramo slušati struku, poručio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će, kako je rekao, ako epidemiološka situacija i dalje bude pod kontrolom, u drugoj fazi ublažavanja privremenih mjera planiranoj je za 4. maj dati saglasnost na:
1.      Omogućavanje rada prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija…).
2.      Omogućavanje odlaska do vikendica u drugim opštinama.
3.      Gradski taxi prevoz, kao i lokalni javni gradski prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze novim koronavirusom.
“Ako uspješno savladamo drugu fazu, treća faza počeće 18. maja i obuhvatiće: otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara. Ukoliko uspješno savladamo i tu fazu, četvrta faza, počela bi 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni gradski i međugradski saobraćaj, uz odgovarajuće mjere zaštite.
Postizanje postavljenih ciljeva i ublažavanje mjera zavisiće”, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović, od rezultata cijelog našeg društva u ispunjavanju šest ključnih kriterijuma:
1.                Da širenje infekcije držimo pod kontrolom.
2.                Dalje značajno testiranje, praćenje izolacije i kontakata.
3.                Dalja posebna pažnja i briga o zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijma,
4.                Uspostavljanje jasno propisanih preventivnih mjera na svakom radnom mjestu.
5.                Maksimalno smanjivanje rizika od unosa virusa iz drugih država,
6.                Puno uključivanje i angažovanje građana – jer svaki pojedinac ima ključnu ulogu u omogućavanju održavanja stabilnog stanja.
Simović je saopštio na konferenciji za medije da nadležne institucije svakodnevno prate, analiziraju i preduzimaju mjere kao odgovor na pandemiju COVID-19 i da je ublažavanje mjera direktno zavisno od poštovanja dosadašnjih mjera. „Pripremamo se i za nova ublažavanja. princip je jasan: poštovanjem mjera do njihovog ublažavanja ili ukidanja. U suprotnom mjere će se morati produžavati i pooštravati. A to niko ne želi“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

“Princip je bio i biće jasan – poštovanje mjera do njihovog ublažavanja ili ukidanja. U suprotnom, mjere će se morati produžavati i pooštravati, a to niko ne želi. Mi vjerujemo da ćemo zahvaljujući nastavku visokog nivoa razumijevanja i odgovornosti građana postepeno ali sigurno, ili u pravcu ublažavanja. U slučaju porasta broja novoinficiranih bićemo spremni na brzu reakciju i donošenje novih odluka. Moramo zajedno da radimo na ublažavanju socijalnih i ekonomskih posljedica ove epidemije”, poručio je on.

Ako epidemiološka situacija bude pod kontrolom, druga faza ublažavanja mjera planirana je za 4. maj.

“Omogućiće se rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji i servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto škola, rentakar usluga, muzeja i galerija, i moguće još drugih djetatnosti”, kazao je Simović.

Dodao je i da će se omogućiti odlazak do vikendica u drugim opštinama, dozvoliće se gradski taksi prevoz, kao i lokalni javni prevoz u opštinama u kojima nisu registrovani slučajevi zaraze, dodao je Simović.

Ako se uspješno savlada druga faza, Simović je najavio da će treća faza početi 18. maja.

“Obuhvatiće otvaranja restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara”.

Četvrta faza bi počela 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni, gradski i međugradski saobraćaj uz odgovarajuće mjere zaštite.

Simović je kazao da je važno ispuniti šest ključnih ciljeva, među kojima je da se širenje infekcije drži pod kontrolom i da se nastavi sa značajnim testiranjem, praćenjem izolacija i praćenjem kontakata. Potrebno je posebnu pažnju voditi i o zdravstvenim objektima i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijama.

Direktor Kliničko centra, Jevto Eraković, kazao je da je u Crnoj Gori trenutno hospitalizovano 20 pacijenata.

Rekao je da su dva pacijenta na respiratorima u KCCG i da su životno ugroženi.

Do sada su oporavljena 153 pacijenta, nema hospitalizovane djece i smanjuje se broj zdravstvenih radnika koji je bio pod posebnim mjerama pažnje, istakao je Eraković.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com