PRIJE 40 GODINA UMRO JE “STARI”: Za Titom su plakali MILIONI, njegova Jugoslavija je bila SVJETSKA SILA (VIDEO) - Volim Podgoricu

PRIJE 40 GODINA UMRO JE “STARI”: Za Titom su plakali MILIONI, njegova Jugoslavija je bila SVJETSKA SILA (VIDEO)

Na današnji dan prije 40 godina preminuo je predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. On je za mnoge bio “najveći sin naših naroda i narodnosti”, za druge je bio komunistički diktator, ali prije svega, bio je i ostao najveći jugoslovenski brend.

Mnogi se danas sa nostalgijom prisjećaju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a kada je 4. maja 1980. godine objavljena vijest o smrti Starog, kako su ga zvali, zaplakali su milioni Jugoslovena.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u maju 1892. godine, a tačan datum njegovog rođenja nije poznat, pa je Titov rođendan slavljen 25. maja kao “Dan mladosti”, kada je širom bivše Jugoslavije nošena štafeta u njegovu čast.

Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita svake godine na ovaj dan posjećuju njegov grob u Kući cvijeća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Tito je na čelu Jugoslavije bio 35 godina, izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih.

DAN KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU: Za 10 sekundi uništeno cijelo PRIMORJE, poginula 101 osoba (FOTO)

Tito se zadesio u svojoj vili u Igalu, kada je crnogorsko primorje pogodio veliki zemljotres 1979. godine. Na njegov poziv uslijedila je do tada nezabilježena pomoć Crnoj Gori iz cijelog svijeta, kao i solidarnost svih bivših jugoslovenskih republika.

Razbolio u 88. godini, ali ga to nije spriječilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. godine.

Početkom januara 1980. smješten je u Klinički centar u Ljubljani, gdje mu je 20. januara amputirana lijeva noga.

Umro je 4. maja u 15.05 sati, a u 18.50 svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković pročitao: “Umro je drug Tito”.

Sahrani Josipa Broza Tita 1980. godine prisustvovalo je više od 200 istaknutih ličnosti iz cijelog svijeta, među kojima su bili Indira Gandi, Margaret Tačer, Leonid Brežnjev…

Za vrijeme Tita, tadašnja Jugoslavija bila je, po ocjeni nekih analitičara, jedna od “svjetskih sila”. Činjenica je da je Tito, a to je pokazala i njegova sahrana, širom svijeta uživao veliki ugled.

Tito je tokom svoje višedecenijske vladavine uspio da stvori kult ličnosti, pa se i 40 godina poslije smrti, prepoznaje kao jedna od najznačajnijih ličnosti novije istorije ovih prostora.

Fascinaciju Titom nisu dijelili samo narodi ovih prostora već i poznati gosti koji su pohodili naše krajeve i redovno ostajali oduševljeni raskošnim životnim stilom predsjednika. Tadašnje ljepotice Sofija Loren, Đina Lolobriđida i Brižit Bardo bile su njegove počasne gošće na Brionima i izložene šarmu “jugoslovenskog Getsbija”.

Ričard Barton i Elizabet Tejlor bili su dobri prijatelji sa jugoslovenskim šefom, Orson Vels tvrdio je da je Tito “najveći čovjek na svijetu”, a čak je i poznati reditelj i oskarovac Oliver Stoun svojevremeno izjavio kako bi volio da snimi film o Titu.

Njegovu veliku popularnost pratile su i brojne teorije zavjere pa je Tito u godinama nakon smrti dobio i jednu novu dimenziju o kojoj se za njegovog života nije moglo javno pisati niti govoriti.

U njegovim “nezvaničnim biografijama” tako se često može naići na niz više ili manje provjerenih informacija koje su vremenom postale legende u koje mnogi bezrezervno vjeruju. Jedna od najpoznatijih je da Tito uopšte rođen na Brionima u siromašnoj porodici, već da je “ubačen”, a njegova biografija falsifikovana.

Kako god, mnogi danas, nakon tragečnih događana na prostoru bivše Jugoslavije, danas žale za vremenom nekadašnje socijalističke države. Raspad Jugoslavije u krvi, bio je i početak kraja socijalističkog uređenja i početak kapitalističke akumulacije. U tranzicionom periodu, uništena je gotovo cjelokupna privreda, fabrike, rudnici… ogroman broj građana je ostao bez posla i osiromašio, a nastao je veoma mali broj tranzicionoh “dobitnika” koji su stekli ogromno bogatstvo.

N.P.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com