NASTAVNICI TRAŽE SMANJENJE NORME ČASOVA U SREDNJIM ŠKOLAMA: Manje bi se plašili da će biti tehnološki višak - Volim Podgoricu

NASTAVNICI TRAŽE SMANJENJE NORME ČASOVA U SREDNJIM ŠKOLAMA: Manje bi se plašili da će biti tehnološki višak

Nastavnici društvene grupe predmeta Crne Gore pokrenuli su kod Ministarstva prosvjete  inicijativu za umanjenje sedmične norme časova nastavnicima u ustanovama srednjeg obrazovanja, u skladu sa zakonom.

Njih su podržala druga udruženja raznih predmetnih programa srednjih škola, kao i aktiva škola srednjeg stručnog i opšteg obrazovanja,

“Nastavnici koji izvode nastavu u školama srednjeg stručnog i opšteg obrazovanja zahtijevaju izmjenu člana 107 Zakona o stručnom obrazovanju i člana 56 Zakona o gimnazijama, a odnose se na normu časova koja se izvodi u okviru četrdesetočasovne radne sedmice u ovim ustanovama.

Donošenjem seta zakona iz oblasti obrazovanja i vaspitanja 2017.god. norma časova u osnovnom obrazovanju umanjena je za dva časa i utvrđena na 18 časova sedmično”, navode iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

Oni navode da bi na ovaj način ne mali broj nastavnika lakše došao do odgovarajuće norme rada, kao i oslobađanja od straha da se eventualno proglase za zaposlene kao tehnološke viškove.

“Činjenica je i da su nastavnici sve više angažovani u izvršavanju ne samo nastavnih, nego i vannastavnih aktivnosti, praćenju i primjeni novih oblika i metoda rada, održavanju dopunske i dodatne nastave, sve više administrativno-tehničkih obaveza, vođenju elektronskog dnevnika, svakodnevnom radu sa učenicima, saradnji sa roditeljima i drugim subjektima bitnim za kvalitetniji rad, stručnom usavršavanju nastavnika, radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama. Nastavnici srednjeg obrazovanja iskreno se nadaju i iščekuju da se izvrše izmjene navedenih zakona kako bi početak školske 2020/21. god. započeli sa normom časova kao i u ustanovama osnovnog obrazovanja”, ističu u ovom udruženju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com