URA: Izmjenama zakona ukinuti podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - Volim Podgoricu

URA: Izmjenama zakona ukinuti podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

Pravni tim Građanskog pokreta URA uputio je danas prijedloge i sugestije Ministarstvu ekonomije na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Iz URE navode da su predložili da se ukinu naknade u okviru podsticajnih mjera za korištenje obnovljivih izvora energije.

“Ukoliko se zakon usvoji u svom trenutnom obliku, građani će nastaviti da plaćaju velike sume novca koje će otići u džepove investitora. Građani Crne Gore su platili investitorima za poslednjih pet godina oko 35 miliona eura a zauzvrat nisu dobili ništa. Ukoliko se usvoji Nacrt Zakona koji predlaže resorno ministarstvo nastavićemo da plaćamo subvencije od kojih korist nemaju građani već samo investitori, a nastaviće se dalja devastacija naših prirodnih ljepota” – saopštila je Ljiljana Jokić iz pravnog tima pokreta URA

Jokić posebno problematizuje prijedlog Ministarstva ekonomije da se izmijeni član 205 Zakona o energetici brisanjem pojedinih odredbi.

“Promjena ovog člana, na način kako to predlaže ministarstvo, predviđa da snadbijevač više neće biti dužan da na svojoj stranici objavi promjenu cijena i naknada, niti će morati da objavi informacije o pravima kupaca, uključujući informacije za podnošenje i rješavanje prigovora. Smatramo da brisanje navedenih stavova nije dobro sa aspekta informisanja građanja i da se može iskoristiti za manipulaciju – pojašnjava Jokić.

U periodu kada su crnogorska ekonomija i standard građana žestoko uzdrmani pandemijom korona virusa svaka naknada od koje građani nemaju koristi je suvišna.

„Zbog toga smatramo prioritetnim činom da se kroz izmjene zakona o energetici definiše da građani nemaju obavezu da plaćaju naknadu za podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Prije svega to se odnosi na povlašćenu proizvodnju struje u malim hidroelektranama, gdje sav teret proizvodnje električne energije snose građani, a trajne posljedice trpe naše prirodna bogatstva“ – navodi Jokić.

Ministarstvo ekonomije iskoristilo je pandemiju korona virusa da pokuša da progura mnoge prijedloge koji su lošiji nego trenutna zakonska rješenja.

„U ovakvoj situaciji očekivali smo da resorno ministarstvo odloži javnu raspravu i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o eneregetici dok se ne steknu uslovi da na javnim raspravama učestvuje zainteresovana javnost, NVO sektor, političke partije i zainteresovani predstavnici akademske zajednice. To se nije dogodilo, već resorno ministarstvo još jednom pokušava da progura važne zakone ispod radara u cilju prikrivanja činjenice da zakone donose po mjeri investitora i hidroenergetskog lobija, a ne u interesu svih građana – zaključuje se u saopštenju pravnog tima pokreta URA koje potpisuje Ljiljana Jokić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com