970x250

Mladi piloti Marko i Luka POGINULI U STRAŠNOJ NEREĆI, ministar odbrane podnio ostavku

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 koja se dogodila danas kod Biljana Donjih smrtno su stradali pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva natporučnik Marko Novković (31) te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić (25), saopštilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

300x250

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izrazili su saučešće porodicama poginulih pripadnika Hrvatske vojske, prenosi Jutarnji list.

– Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Oni su svojim pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv – naveli su iz MORH-a.

Hrvatski vojni avion ZlinFoto: Tanjug/AP/Diadora TV

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melburnu u Australiji. Diplomirao je 2013. godine kao pripadnik XVII klase vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tokom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji spoljnog desnog pratioca.

Učestvovao je u operaciji KFOR-a na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskoj vojnoj akademiji završio je studije vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika.

Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bazi Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od septembra 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sistema.

Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom marta 2020. godine.Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. aprila 2020. godine, a tokom svog školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati leta.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević podnio je ostavku nakon pada aviona. 

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close