ŠTA NAS ČEKA KADA BUDEMO PAKOVALI KOFERE? Ovo su nova PRAVILA I PROCEDURE zbog kojih će MNOGI ODUSTATI od putovanja - Volim Podgoricu

ŠTA NAS ČEKA KADA BUDEMO PAKOVALI KOFERE? Ovo su nova PRAVILA I PROCEDURE zbog kojih će MNOGI ODUSTATI od putovanja

Iako se ne nazire kraj pandemiji koronavirusa, države širom svijeta donose mjere kojima pokušavaju da život vrate, koliko toliko u normalu. Jedna od najugroženijih privrednih djelatnosti je svakako turizam, a putovanja će od sada, izvjesno, biti značajno iskomplikovana procedurama i pravilima zbog kojih bi mnogi već u startu mogli – odustati.

Putovanja su za milione ljudi širom svijeta bila “omiljena aktivnost” a ova djelatnost je generisala ogromne prihode svima u lancu – prevoznicima, hotelima, restoranima, dobavljačima…

Crna Gora je jedna od država u čijem društvenom proizvodu je turizam značajna stavka, čak oko 25 odsto. Nacionalna aviokompanija Montenegroairlines je juče ponovo produžila rok obustave komercijalnih letova do kraja maja, a još uvijek nema pravila koja će, kada avioni ponovo polete, morati da se ispoštuju, kako za one koji putuju, tako i za putnike koji dolaze u Crnu Goru.

Međutim, pravila i procedure već su uspostavljena u nekim državama, i gotovo je izvjesno da će ista važiti i u Crnoj Gori.

Mnoge države, naročito one koje, poput Crne Gore, žive od turizma, najavile su obavezna testiranja svih koji žele da pređu njihovu granicu, a testove će, kako sada stoje stvari, plaćati putnici. I to nije sve. Ne samo prilikom odlaska, već i prilikom povratka u svoje države, putnici će ponovo morati da se testiraju!

Šta će sve pratiti putovanje avionom

Još uvijek se ne zna precizno koje će se mjere sprovoditi u avio-saobraćaju, ali je skoro izvjesno da će putovanje avionom “poslije korone” biti mnogo komplikovanije, vremenski period na aerodromima prije i poslije leta će se značajno produžiti, a procedure koje se predlažu, iziskivaće i dodatne troškove građana.

Mjere koje se najčešće pominju su dolazak putnika na aerodrome i četiri sata prije leta, mjerenje temperature svakog putnika prije ulaska u avion i primjena mjera socijalnog distanciranja u samom avionu, tako što će biti smanjen kapacitet za sjedišta u sredini.

Nakon mjerenja temperatuje radi se obavezan bris svima kojima je temperatura povišena, dok se ostalima ne radi testiranje.

Međutim, i oni bez temperature upućuju se u samoizolaciju. Ovim mjerama uskoro će zasigurno biti pridodate još neke, a najviše se pominju testovi na koronavirus, koje bi putnici uradili u zemljama iz kojih dolaze, a kako bi izbjegli period samoizolacije.

Činjenica je da najveći broj putnika u avioaobraćaju koristi niskobudžetne kompanije, a veliko je pitanje kako će se epidemija odraziti i na formiranje cijena karata. Ukoliko bude postojala obaveza fizičke distance u letilicama to će značiti da će cijene karata marati biti više.

Naime, da bi zaradile novac, avio kompanijama je neophodno da što više sjedišta bude zauzeto na svakom letu.

Ovo je posebno važno za jeftine letove, na kojime je obično prodato oko 90 odsto sjedišta.

Ako avioni lete sa kapacitetom od 65 odsto,  to će sasvim sigurno značiti i skuplje karte.

Ali to nije jedini uvećan trošak koji bi se mogao pojaviti.

Testovi umjesto izolacije 

Neke države već su najavile da će se putnicima prije ulaska u zemlju nuditi test na koronu koji će se plaćati. Ukoliko test bude negativan, putnik neće morati provesti 14 dana u izolaciji.

Tako je bečki aerodrom Švehat najavio da će od ponedjeljka nuditi PCR test na koronu prilikom ulaska putnika u državu, i to ne samo putnicima, već svima koji su zainteresovani.

Test košta 190 evra, a rezultati se dobijaju za 2-3 sata. U slučaju da su rezultati negativni, prilikom ulaska u Austriju putnicima neće biti potreban 14-odnevni karantin. Svaki pozitivni rezultat se prijavljuje nadležnim vlastima, koje preduzimaju odgovarajuće korake u daljem ophođenju prema inficiranom.

Osobe koje putuju iz Beča, a testiraju se prije leta, ovim testiranjem dobijaju potvrdu kojom mogu dokazati u zemlji slijetanja da su negativni na korona virus.

U Hrvatskoj se trenutno raspravlja o proceduri pri ulasku u tu zemlju, kada se otvore granice. Ono što se sigurno zna je da će turisti morati da imaju potvrdu da su bili negativni na testu za koronavirus i samo pomoću takve potvrde moći će da uđu u Hrvatsku.

Srbija, koja je i među najčešćim destinacijama crnogorskih građana, je danas najavila da od 18. maja otvara aerodrome ali još uvijek nisu saopštene procedure prije ukrcaja.

Zorana Mihajlović, ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, ukazala je da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o mjerama bezbjednosti, u skladu sa preporukama ljekara. Što se tiče mjera bezbjednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu željeli da putuju moraće da imaju negativan test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju – rekla je ministarka.

I  Grčka je već najavila da će testirati ljude priji ulasku u zemlju.

V.R.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com