U ZATVORU ZBOG KRŠENJA MJERA JOŠ UVIJEK 72 OSOBE: Tokom cijelog perida zabrana kažnjeno 1.620, da li je bilo SELEKTIVNOG HAPŠENJA? - Volim Podgoricu

U ZATVORU ZBOG KRŠENJA MJERA JOŠ UVIJEK 72 OSOBE: Tokom cijelog perida zabrana kažnjeno 1.620, da li je bilo SELEKTIVNOG HAPŠENJA?

Zbog kršenja mjera, koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) u cilju sprječavanja širenja korona virusa, od 14. marta do četvrtaka, 7. maja, crnogorska policija je tužilaštvima podnijela krivične prijave protiv 1.620 osoba, što je pet puta više od broja inficiranih (324) u istom periodu.

“Tokom ovog perioda 807 lica je lišeno slobode”, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz policije.

Iz Ministarstva pravde za RSE je rečeno da se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno nalaze 72 pritvorena lica zbog kršenja naredbi Ministarstva zdravlja. Od početka epidemije bilo je pritvoreno 117 osoba.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, mjeru zadržavanja (pritvora) smatra problematičnom.

“Ta mjera se po zakonu tretira kao izuzetna, ograničena i primjenjuje se samo u izuzetnoj situaciji a naši podaci govore da su u više od dvije trećine slučajeva građani Crne Gore hapšeni, bez obzira na to ko su“, pojašnjava Zeković za RSE, navodeći da je ključni problem što tužilaštvo daje toliko naredbi za hapšenje građana.

Za razliku od Zekovića, koji ne konstatuje selektivan pristup nadležnih organa, Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje, u razgovoru za RSE kaže da su brojne nejednakosti u postupanju kada je riječ o sankconisanju onih koji su kršili mjere.

“Tu je bilo razlike i između regiona – sjever, jug i Glavni grad. Neko je odslužio kaznu tako što je uplatio kaznu u humanitarne svrhe, negdje je određena efektivna kazna zatvora, u nekim slučajevima bilo je određivanje lišavanja slobode uz određivanje pritvora a u nekim je bio sporazum o priznavanju krivice“, ukazuje Nikočević.

Da li je mitropolit Amfilohije prekršio mjere?

Da li su policija i tužilaštvo selektivno tretirali građane po pitanju kršenja mjera, koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti 14. marta?

Naime, više kršenja mjera Srpske pravoslavne crkve SPC u Crnoj Gori nisu dobila pravni epilog.

Posljednji slučaj javnog okupljanja, koja su od 14. marta zabranjena, zabilježen je u Beranama, na sjeveru Crne Gore 6. maja od strane sveštenika i pristalica Mitropolije SPC (Srpska pravoslavna crkva). Tužilaštvo je saopštilo da je tim povodom formiralo predmet.

Uprkos naredbi da se sahrane obavljaju u prisustvu članova najuže porodice, mitropolit SPC Amfilohije je 30. aprila u Kotoru, sa brojnim sveštenstvom vršio službu na sahrani sveštenika Momčila Krivokapića. Tužiteljka kotorskog tužilaštva Tijana Čelanović je za RSE rekla da je predmet u fazi izviđaja.

U fazi izviđaja je još jedan predmet čiji je akter takođe Amfilohije. Zbog služenja opela 24. aprila na sahrani istoričara Vlada Jovićevića na Rijeci Crnojevića, Amfilohije je pet dana kasnije cetinjskom tužilaštvu dao izjavu a tužilaštvo se do danas nije odredilo hoće li biti pokrenuti postupak.

Da li je Amfilohije sa više sveštenika SPC prekršio mjere NKT 12. aprila na vjerskom skupu u podgoričkom naselju Zlatica, prema posljednjim informacijama, podgoričko tužilaštvo i dalje izviđaja.

Ima li dvostrukih aršina?

I dok se u slučaju SPC čeka na epilog pred pravosudnim organima, tužioci su bili mnogo efikasniji kada su građani kršili propisane mjere NKT, od izlaska u vrijeme zabrane kretanja, vožnje više osoba u autu, otvaranja kafića i slično.

Primjera radi, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice sa tužilaštvom Podgoričanin je kažnjen sa 4.000 eura i dva mjeseca kućnog zatvora, jer je u svom vozilu prevozio više od dvije osobe. Zbog otvaranja ugostiteljskih objekata u Bijelom Polju i Mojkovcu, bjelopoljsko tužilaštvo odredilo je pritvor 30 dana, za dvije osobe.

Dvadesetogodišnjak iz Ulcinja osuđen je u tamošnjem Osnovnom sudu na dvomjesečnu zatvorsku kaznu zbog napuštanja stana u terminu zabrane kretanja.

Damir Nikočević iz CGO kaže da su očite nejednakosti u postupanju tužilaštva prema građanima s jedne, i sveštenika s druge strane.

“To je dokaz da nismo svi jednaki pred zakonom i da postoji veći stepen tolerancije prema sveštenim licima koji su organizovano ili ne, spontano ili ne, kršili mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo“, navodi Nikočević.

On je obrazložio dvostruke aršine.

“To je dio šire društvene priče, koja se odnosi i na crkvena pitanja. Moguće zbog osjetljivosti momenta koji je postojao s početka godine, vezano za donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i možda se tako postupa u cilju smanjivanja tenzija sa tom društvenom zajednicom“, smatra Nikočević.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Zeković kaže da ne vidi da su državni tužioci različito postupali u odnosu prema građanima u poređenju na sveštenike.

“Nismo registrovali tu drugačiju praksu ali imamo u radu nekoliko predmeta pa ćemo vidjeti. Po ovome do sada ne vidimo da su policija i tužilaštvo različito tretirali nekoga“, navodi Zeković.

On je mišljenja da je tretman kažnjavanja bio adekvatan i ujednačen prema svima, „a u prilog tome idu i brojna činjenja policije i državnih tužilaca na teritoriji cijele Crne Gore“.

Nikočević vidi selektivnosti u postupanju pravosudnih organa i navodi primjer estradne ličnosti koja je zbog kršenja mjere međugradskog saobraćaja kažnjena niskom novčanom kaznom, „dok se nekim drugim osobama određuje kazna zatvora u dužem vremenskom periodu ili su znatno više finansijski kažnjeni nego ona“.

Slučajevi bez reakcije

No, da ovo nije jedini primjer svjedoči i slučaj funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista iz Danilovgrada Vukote Stanišića, u čijem slučaju tužilaštvo nije vidjelo krivičnu odgovornost, iako je 10. aprila, uprkos mjerama zabrane zatečen u kafiću sa još jednom osobom.

Nadležni pravosudni organi nijesu se oglasili ni povodom činjenice da je, i pored važeće zabrane javnih skupova, na sjednici borda direktora, kompanije Plantaže, koja je dijelom u vlasništvu države (4. maja) za istim stolom sjedilo više od 20 ljudi, uz očigledno nepoštovanje obavezne mjere fizičke distance.

U posljednjem saopštenju Mitropolije SPC u Crnoj Gori od 7. maja se kaže da je “pandemija COVID-19 bila traumatična za cio narod u državi ali i dobar izgovor za policiju da primjenjuje represivne mjere protiv vjernika ispred hramova, sveštenika pa čak i mitropolita i da su odluke Nacionalnog koordinacionog tijela zloupotrijebljene u odnosu na sveštenstvo”.

Na eventualnu selektivnost je ukazivao i dio crnogorske opozicije dok je iz Vlade poručivano da će mjere biti stroge i važiti i jednako se primjenjivati prema svim građanima.

U obraćanju naciji, 22. marta premijer Duško Marković je rekao da “neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila, naredbe, mjere izolacije i socijalne distance”.

 

Izvor RSE

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com