BEGIĆ: Vjernici pod određenim uslovima će uskoro moći u vjerske objekte (UŽIVO) - Volim Podgoricu

BEGIĆ: Vjernici pod određenim uslovima će uskoro moći u vjerske objekte (UŽIVO)

Pokazali smo da je zdravstveni sistem spreman i za najveće izazove, kazao je ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović.

Od 11. maja će biti normalizovan rad u zdravstvenim ustanovama.

“Uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju, s posebnim osvrtom na mali broj slučajeva, NKT konstatovalo poboljšanje epidemiološke situacije u državi. Od 11. maja biće uspostavljena normalizacija rada u zdravstvenim ustanovama CG kako bi se obezbijedila postepena dostupnost specijalističkih pregleda za sve pacijenata”, istakao je Hrapović.

Ukidaju se planirane privremene bolnice.

U karantinu se nalaze 343 lica, saopštila je šefica operativnog štaba Vesna Miranović.

“U karantinima su 343 lica. Svi su dobrog opšteg stanja. U studentskom domu je 15 lica i oni su dobrog opšteg stanja. Karantini su tu da osobe koje se vraćaju u državu provedu vrijeme u kontrolisanim uslovima kako bi se spriječilo stvaranje novih klastera”.

Ona je dodala i to da nije bio nijedan smrtni slučaj u staračkim domovima, u kojima se nalazi oko 700 lica.

“Uspjeli smo da sačuvamo zdravlje i nemamo nijednu kovid pozitivnu osobu niti smrtni slučaj u ovim institucijama. Naša bitka nije prestala, ona traje i dalje”, dodala je Miranović.

Vjernici će uskoro pod određenim uslovima moći da idu u vjerske objekte, dok će kafići i restorani u bližoj budućnosti biti otvoreni.

To je saopštio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

“Vjerski objekti će biti obuhvaćeni vjerovatno u prvoj sledećoj naredbi. Vezano za litije, nismo razgovarali o takvim stvarima, a zabrana javnih okupljanja još uvijek je na snazi”, rekao je Begić.

Dodao je da je “bitno popuštanje mjera za vjerske običaje”.

“Imali smo sastanak sa predstavnicima sve tri glavne konfesije u Crnoj Gori i drago mi je što mogu prenijeti poruku da će moći u narednom periodu da zadovoljavaju svoje vjerske potrebe i u vjerskim objektima”, kazao je Begić.

Begić je najavio da će uskoro biti omogućen međuopštinski saobraćaj po regionima.

“Kompletno primorje zajedno sa Cetinjem će predstavljati jedan region, centralni region su opštine Podgorica, Tuzi, Dailovgrad, Nikšić, Šavnik i Plužine, a treći region biće sjeverne opštine”, rekao je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com