EU pozvala članice i zemlje Šengena da se zabrana prutovanja produži do 15. juna

Evropska komisija pozvala je zemlje članice Evropske unije i zemlje Šengenske zone da do 15. juna produže ograničenja putovanja koja nijesu neophodna.

Evropska komisija poručuje da je, bez obzira na postepeno ukidanje restriktivnih mjera pojedinih evropskih država, situacija i dalje krhka.

Zbog toga je potreban je koordinisan pristup za ponovno otvaranje šengenskog prostora kada to bude dozvolila zdravstvena situacija.

“Ograničenja u slobodnom kretanju i kontrole na unutrašnjim granicama moraće da budu postepeno ukidani, prije nego što uklonimo ograničenja i na spoljnjim granicama i obezbijedimo pristup Uniji građanima iz trećih zemalja, za ona putovanja koja nijesu neophodna”, poručila je Komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Restrikcije putovanja, kao i poziv za produženje ovih mjera odnose se na EU+ zonu, koja obuhvata države članice EU i članice Šengenske zone koje nijesu dio Unije: Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Evropska komisija je pozvala 16. marta zemlje članice EU i članice Šengenske zone da uvedu privremeno ograničenje od 30 dana, za putovanja koja nijesu neophodna. Ta preporuka objavljena je u okviru restriktivnih mjera donijetih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Poziv je ponovljen 8. aprila, kada je dogovoreno produženje tih ograničenja do 15. maja.

 

N1

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close