KORONA TEST OBAVEZNA STAVKA ZA BUDUĆA PUTOVANJA: Evo koliko će koštati testovi i šta je ZDRAVSTVENI PASOŠ

Kada, ubuduće, budete planirali putovanje u inostranstvo, obavezna stavka će biti i – korona test.

Pored mjerenja temperature na aerodromu, i poštovanja svih ostalih mjera, ovo je stavka koja će dodatno poskupiti putovanja.

Gotovo sve države koje lagano počinju otvaranje granica, kako bi se zaštitile od “uvoza” virusa, predviđa da putnici koji ulaze u državu imaju korona test, ne stariji od 72 sata. Prilikom povratka u svoju državu, moraćete, takođe, imati urađen korona test, ne stariji od 72 sata, kako ne biste unijeli virus, ukoliko ste ga, eventualno “pokupili”, tamo gdje ste bili.

U Cnoj Gori za sada, ne postoji mogućnost da se testirate na vlastiti zahtjev i da za to platite, ili makar, ne transparentno. Ne postoji ni zvanična cijena ovakvog testiranja, ali je, kako saznajemo, to u planu, kako se približava vrijeme otvaranja granica.

“Obzirom da će korona test biti neophodan da bi ušli u drugu državu, mi ćemo to testiranje omogućiti i ono će vjerovatno biti rađeno u Institutu za javno zdravlje”, kaže sagovornik portala Volim Podgoricu, blizak medicinskom dijelu tima NKT.  Cijena će, kako pretpostvlja, biti između 50 i 70 eura.

Jedan broj država koje imaju značajne prihode od turizma već su najavile obavezne korona testove.

Tako je, recimo, Grčka najavila da, čak, neće biti dozvoljen ulazak u državu, građana iz “rizičnih” država. Oni koji će moći da uđu u Grčku, moraće da imaju potvrdu o negativnom korona testu.

Austrija je otišla i dalje. Na bečkom aerodromu Švehat od ponedjeljka će nuditi PCR test na koronu prilikom ulaska putnika u državu, i to ne samo putnicima, već svima koji su zainteresovani.

Test košta 190 evra, a rezultati se dobijaju za 2-3 sata. U slučaju da su rezultati negativni, prilikom ulaska u Austriju putnicima neće biti potreban 14-odnevni karantin. Svaki pozitivni rezultat se prijavljuje nadležnim vlastima, koje preduzimaju odgovarajuće korake u daljem ophođenju prema inficiranom.

Osobe koje putuju iz Beča, a testiraju se prije leta, ovim testiranjem dobijaju potvrdu kojom mogu dokazati u zemlji slijetanja da su negativni na korona virus.

Srbija je danas, takođe, najavila da će za ulazak u državu, biće neophodan negativan test na koronu, ne stariji od tri dana. Oni koji ga nemaju moraće u izolaciju 14 dana.

Takođe, građani će u Srbiji zbog putovanja građani moći da urade test na virus korona na svoj zahtjev i to će se raditi u laboratoriji u Kliničkom centru Srbije a koštaće 6.000 dinara odnosno nešto više od 50 eura.

Korona test, recimo, u Hrvatskoj košta oko 700 kuna (oko 90 eura), dok je u Njemačkoj između 60 i 120 eura, zavisno od proizvođača.

Cijena dobrovoljnog testiranja na korona virus u Grčkoj počinje od 120 evra – ne računajući cijenu pregleda ljekara, i dostiže i 300 evra, uključujući pregled, objavili su atinski mediji.

Poređenja radi, test za sezonski grip košta od deset evra – ne računajući cijenu pregleda ljekara, a može dostići 70 evra, uz cijenu pregleda.

Za očekivati je, međutim, da cijena korona testa pada u budućnosti, kako bi bio dostupniji što većem broju ljudi.

Šta je imunološki pasoš?

Ideja o imunološkim ili zdravstvenima pasošima dobija sve veću popularnost među zapadnim vladama, upravo kako bi se omogućila putovanja.

Osnovna ideja zdravstvenog pasoša je da se ubrza otvaranje društva tako što će imuni na COVID-19 moći slobodno da se kreću. Sam pasoš može biti papirni sertifikat, ali u Evropi i Americi bi se on vjerovatnije nalazio u  pametnom telefonu kao aplikacija, kod ili kao digitalna potvrda.

Ovo rješenje je usvojeno u Kini. Svi Kinezi morali su da se registruju za kju-ar kod kojim preuzimaju aplikaciju. Aplikacija koristi sistem semafora koji sortira ljude u crvene, žute ili zelene grupe na osnovu njihovog zdravstvenog stanja i stepena rizika, mada nije transparentno kako se to utvrđuje. Korisnici moraju da unesu niz ličnih podataka, uključujući svrhu posjete novim lokacijama. Oni ne mogu da zaobiđu aplikaciju jer moraju da koriste kod za ulazak u određene javne zgrade i prevoz.

Ipak, ta ideja, po mnogima, predstavlja ozbiljnu prijetnju osnovnim slobodama i za sada je mnogo nepoznanica kako bi izgledao, kako bi se kroistio i kako bi se spriječile zloupotrebe.

 

V.R.

.

 

 

 

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close