OPTUŽNICA PROTIV RADOVANA ALEKSIĆA: Pucao u policajca ili podizao penziju? - Volim Podgoricu

OPTUŽNICA PROTIV RADOVANA ALEKSIĆA: Pucao u policajca ili podizao penziju?

Radovan Aleksić rekao je da bio u Beogradu u vrijeme kada je iz vatrenog oružja u Podgorici ranjen policajac Predrag Šuković, objašnjavajući da tamo boravi često kako bi podizao penziju koju prima u dinarima.

To između ostalog piše u optužnici Višeg državnog tužilaštva, o čijoj zakonitosti juče je raspravljano u podgoričkom Višem sudu.
Šuković je ranjen 11. jula 2016. godine, oko 10:30 časova u Njegoševoj ulici u Podgorici.

U tužilačkom aktu navodi se da je na njega pucao Aleksić, iz pištolja nepoznate marke…

“Na način što je neopaženo sa leđa prišao oštećenom, koji se pješke kretao lijevom stranom trotoara… te iz navedenog pištolja ispalio tri projektila u pravcu oštećenog koji su ga pogodili, nanijevši tom prilikom oštećenom tešku tjelesnu povredu… Time je počinio krivično djelo – ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom – nedozvoljeno držanje oružja”, navodi se u optužnici.

Obrazloženje
Aleksić je u odbrani pred tužiocima rekao da ne priznaje izvršenje krivičnih djela i tvrdio da je u periodu od 7. do 13. jula 2016. godine boravio u Beogradu.

Rekao je da od početka jula 2016. godine nije išao putničkim vozilom u glavni grad Srbije, već vozom i da je u tom periodu kontaktirao telefonom sa više ljudi sa teritorije Srbije, a da je svakodnevno kontaktirao i sa članovima svoje porodice…

“(Rekao je)… da njegova supruga ima sačuvane sve SMSporuke iz tog vremenskog perioda, da ne poznaje Predraga Šukovića i da sumnja da je krivična prijava podnijeta protiv njega – proizvod neke konstrukcije i uperena protiv njega kako bi se prikrio pravi izvršilac”, navodi se u dokumentu.

Aleksić je na saslušanju objasnio da je od završetka Vojne akademije 1986. pa do 2005. radio u Vojnoj službi bezbjednosti u Crnoj Gori, a od 2005. do 2011. godine u Vojno bezbjednosnoj agenciji Srbije. Penzionisan je 2012.

Saopštio je da je, dok je bio na službi u Crnoj Gori, službeno sarađivao sa visokim funkcionerima MUP-a, ali da nikada sa bilo kim nije došao u neki sukob…

Navodi se da je rekao da mu nije bilo poznato da je za njim raspisana lokalna potjernica, da nikada nije dobio ni pismeni ni usmeni poziv od strane policije povodom krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret:

“Te da je na Graničnom prelazu Dobrakovo bio u vozilu rent a kar agencije… iz Podgorice i da je namjeravao da ode do Sjenice u posjetu bratu i da se istog dana vrati u Podgoricu”…

Iz akta Ministarstva finansija Srbije – Uprave za sprečavanje pranja novca, kako piše u optužnici, proizilazi da okrivljeni posjeduje dinarski račun kod banke Poštanske štedionice AD Beograd, da preko tog računa prima penziju, da je zadnji priliv po tom osnovu bio 6. jula 2016.

“Te da je odliv bio dana 6.7.2016. godine… koji iznos je okrivljeni lično podigao u Pošti, na adresi Njegoševa br.7 Beograd”, objašnjava se u optužnici.
Patike pune krvi

Aleksić dolazi u sud na advokatom Mićovićem Foto: Printscren Tv Vijesti

Šuković je u iskazu naveo da je kritičnog dana pješačio Njegoševom ulicom i da je čuo “najmanje tri ili četiri pucnja”, koji su, piše, jače odjeknuli na njegovo desno uho: “Da je poslije pucnjave primijetio da su mu patike pune krvi, a kada se okrenuo primijetio je na oko 10 metara udaljenosti, kako se neki čovjek užurbanim korakom udaljava”…

Opisujući između ostalog napadača kao muškarca visine 175-177 centimetara, rekao je da sa njim nije bio u fizičkom kontaktu, ali da je siguran da je ta osoba bila u njegovoj neposrednoj blizini kada je pucala.

Ispričao je, navodi se, da je radio na raznim odgovornim poslovima u MUP-u, da nije imao kontakata sa pripadnicima vojne bezbjednosti, da ne poznaje Aleksića i da u “zadnje vrijeme nije imao nikakvih prijetećih poruka od strane bilo kojeg lica”…
Svjedoci
Svjedok Ahmo Hajdarpašić, saopštio je u istrazi da živi u Švajcarskoj, da preko interneta prati štampu sa prostora Crne Gore i da je iz teksta u Vijestima saznao da je u julu 2016. došlo do upotrebe vatrenog oružja.

Snimci sa nadzornih kamera koje su snimile napadača
Snimci sa nadzornih kamera koje su snimile napadača(Foto: MUP)
Rekao je da je tada objavljena fotografija osobe za koju se pretpostavlja da je pucala: “Da je prepoznao lice sa fotografije, da je to lice Aleksić Radovan, da je tu fotografiju pokazao supruzi i kćerki, da su i one prepoznale to lice i izjasnile se da je to Aleksić”…

Ispričao je da je fotografiju pokazao i bivšem kolegi Bajru Šehoviću, koji je takođe potvrdio da je u pitanju Aleksić…

Aleksića je, kako piše u obrazloženju optužnice, upoznao u Nikšiću – dok je bio na službi u Vojsci i tvrdi da su skupa radili oko 10 godina.
Posljednji put ga je vidio, navodi se, 1993. godine…

Dodao je da ne poznaje Šukovića i da nikada nije bio u sukobu sa optuženim…

“Da je Aleksića prepoznao sa fotografije po njegovom karakterističnom položaju tijela, iskoraku i izgledu lica, te da je 90 odsto siguran da je on osoba sa fotografije”.

I svjedok Veselin Golubović u svom iskazu navodi da je 100 odsto siguran da je lice sa fotografije Aleksić, da ga lično poznaje jer je optuženi od 1995. do 2000. radio u Podgoričkom korpusu, kao i da je on u tom periodu takođe radio u Vojsci…

Sim
U optužnici stoji i da iz nalaza i mišljenja sudskog vještaka za digitalne dokaze, kompjutersku, mobilnu i video forenziku Balše Savića, proizilazi da je sa SIM kartice broj +381/64… čiji je vlasnik okrivljeni, u periodu od 7. jula do 13. jula 2016. ostvareno više komunikacija preko aplikacije “viber2, te da se korisnik pomenute kartice u navedenom periodu nalazio u Beogradu.

Iste antropološke karakteristike
Iz nalaza vještaka medicinske struke, dr Nemanje Radojevića proizilazi da sve antropološke karakteristke koje posjeduje osoba na fotografiji za koju policija pretpostavlja da je pucala u Šukovića, posjeduje i okrivljeni Aleksić.
“… Kao i subjektivni utisak vješatak o sličnosti, govore u prilog da je Aleksić vrlo vjerovatno osoba sa video snimka”, piše u optužnici.

“Svjedoci imali lične motive”
Branilac okrivljenog Aleksića, advokat Danilo Mićović saopštio je juče da je više nego evidentno da nema ni osnova sumnje da je njegov klijent izvršio krivična djela…

“Smjerni kanali, daljina pucanja, barutna tetovaža – ukazuju da je svaki projektil ispaljen iz neposredne blizine, odozgo prema dolje. Onaj koji je izvršio djelo, a to nije Aleksić, nije imao namjeru da ubije Šukovića. Ovo govorim jer od početka se dešavaju jako čudne stvari. Evidentno je da postoji pritisak na Tužilaštvo jer je prigrabilo za sebe vođenje a onda podizanje ovog akta koji ne mogu nazvati optužnicom. Ovakva optužnica nije smjela ugledati svjetlost dana da se postupalo po zakonu”, tvrdi advokat.

On je rekao da o postojanju pritiska ili dileme u tužilaštvu, govori i činjenica faza istrage koja je trajala četiri godine.

“Tužilac svoje tvrdnje, a ignorišući sve ostale dokaze, zasniva na iskazima svjedoka Hajdarpašića i Goluba, te antropološkog vještačenje. Jako je čudno da neko sa sigurnošću od 90 odsto prepozna izvršioca djela, a zadnji put ga je vidio prije 23 godine i to ga je poznao na video zapisu koji je cirkulisao video mrežama. Gospodin Ahmo i Golubović su vjerovatno imali lične motive. Ne zaboravimo da je ministarstvo raspisalo nagradu od nekoliko desetina hiljada eura. Sa jednim od svjedoka sam se slučajno sreo nekoliko dana nakon njegovog saslušanja pred tužiocem. Tom prilikom me je pitao – ‘Što me advokate ne pusti da uzmem one pare’”.

On je rekao da neko tim slučajem pokušao jednim udarcem da ubije dvije muve: “Da rasvijetli pokušaj ubistva Šukovića i da kompromituje Aleksića”.

Aleksić: Ovo je besmislica
Ja uopšte nisam osoba sa video snimnka. Ubistvo u pokušaju na štetu Predraga Šukovića je krivično delo koje nisam izvršio i to sam danas jasno rekao sudskom vijeću, rekao je Aleksić juče za Televizuju Vijesti.

Tokom jednočasovnog razmtranja optužnice, okrivljeni je tvrdio da je osoba sa snimka makar 20 godina mlađa od njega…

“U Beogradu sam se nalazio 11. jula 2016. godine i nemam apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa pokušajem ubistva Šukovića i uopšte sa tim događajem. Meni nije jasno kome je palo na pamet da mene dovede u vezu sa tim slučajem… Ovo je jedna potpuna besmislica. Ja sam predložio sudu još jedanput da provjeri gdje sam se nalazio u vrijeme izvršenja krivičnog dela. Siguran sam da će sud uvažiti moj predlog i izdati nalog da se to proveri… Ja sam u Crnoj Gori obavljao značajne dužnosti u najtežim vremenima i nijednu zloupotrebu nijesam izvršio i to znaju dobro nadležni organi u Crnoj Gori. Ovoga puta je urađeno nešto mnogo nečasno prema meni i mojoj porodici”, kazao je Aleksić, dodajući da mu je sve namješteno.

 

Izvor Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com