UHAPŠENI SVEŠTENICI: Jedino rješenje je bilo da se sveštenici pridruže okupljenom narodu (VIDEO) - Volim Podgoricu

UHAPŠENI SVEŠTENICI: Jedino rješenje je bilo da se sveštenici pridruže okupljenom narodu (VIDEO)

Sveštenici manastira Sveti Vasilije Ostroški i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije navode u današnjem saopštenju da su uhapšeni samo zato što su ispoštovali građene Nikšića.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, slavu Saborne Crkve i zaštitnika grada Nikšića, uhapšen je Episkop Budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije sa osam sveštenika iz Nikšića. „Lijep poklon i zahvalnost“ za molitve koje smo toga dana proiznijeli za mir, napredak, zdravlje i svako dobro svih, pa i onih koji su nas kasnije uhapsili, kao i onih koji su to naredili. Uhapšeni smo zato što smo ispoštovali građane Nikšića, što se nijesmo oglušili o njihovu ljubav prema zaštitniku svoga grada Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu i Iscjelitelju!

Naime, toga dana i pored Vladičine besjede na svetoj Liturgiji gdje je, sa žaljenjem, kazao da ove godine Crkvena opština Nikšić ne može organizovati Prazničnu Litiju zbog mjera koje ograničavaju okupljanje ljudi, na Trgu Šaka Petrovića se okupilo više hiljada vjernika. Taj narod je sabrala ljubav prema Svetom Vasiliju i ljepota doživljaja, koji su vjernici sačuvali u svojim srcima iz Svetovasilijevskih Litija od prethodnih godina. Zar je trebalo prezreti taj narod!? Budući da se u tom spontano formiranom molitvenom saboru nijesu mogle zavesti propisane mjere, sveštenstvo je našlo jedino moguće pastirsko rješenje da se pridruži vjernom narodu u molitvenom hodu poslije kojeg se narod u miru i zadovoljstvu razišao svojim domovima.

Uslijedila su hapšenja Vladike i sveštenika za „nedjelo“ poštovanja sopstvenog naroda i iskazanu ljubav prema Svetom Vasiliju. Narod je kroz proteste koji su uslijedili poslije hapšenja iskazao neslaganje i gnušanje prema tome činu vlasti, potvrdio i posvjedočio ljubav prema svojoj Crkvi, prema svetinji, tj. prema svojim korijenima i osveštanoj narodnoj tradiciji. Nemamo riječi da zablagodarimo našem vjernom narodu za takvu ljubav i žrtvu – neka ga Bog nagradi svakim izaobiljem iz riznice svojih dobara.

Nažalost, naša vlast nije tako mislila već je svoj narod „nagradila“ suzavcem i prebijanjem, brojne omladine i maloljetnika i to ne samo u Nikšiću nego i u pojedinim drugim gradovima Crne Gore. Najoštrije osuđujemo takvo nasilničko djelovanje policije i upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost. Djeca se vaspitavaju, prije svega, pažnjom i ljubavlju a ne prebijanjem i agresijom. Istovremeno nikada se ne možemo složiti sa tim da bilo ko vrši nasilje nad organima reda jer se dosledno zalažemo za mir, bratsku slogu i pravni poredak u državi.

Pozivamo sve, pa i našu vlast da se svi saberemo oko Svetinje Života da se sa ljubavlju i poštovanjem odnosimo prema svim ljudima da Dobro upravlja i usmjerava naše postupke, a da se oslobodimo mržnje i agresije, da vidamo rane na biću narodnom a ne da ih povređujemo i produbljujemo, navodi se u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com