ĐUKANOVIĆ O ODNOSU DRŽAVE I MCP: Dosta je bilo cirkusa SPC, vratićemo oteto koliko god se neko protivio - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ O ODNOSU DRŽAVE I MCP: Dosta je bilo cirkusa SPC, vratićemo oteto koliko god se neko protivio

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

“Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne pripadaju ona prava da prisvaja tuđu imovinu, izbjegava procese finansijske istage, da ne plaća porez i da mimo zakona uvede svoje svštenike i da ih na stotine gomila u Crnoj Gori. Ne pripada joj pravo da njeni velikodostonici predvode kako kažu pobunjeni narod. Dosta je bilo tog cirkusa. Moraće da budu ono što im pripada: vjerska zajednica koja će biti dio društva i ni milimetar više od toga”, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za novinare.

Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj?”, rekao je Đukanović.

Sve što je oteto od Crne Gore, kako je rekao, bće opet u vlasništvu države, koliko god se neko tome protivio.
Đukanović je komentarišući posljedice usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta – da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

“Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zamijeni zakone stare skoro pola vijeka, ja mislim da je odgovor – Da. Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se dio društva pobuni odgovor je – Ne”, kazao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donešen.

Zakon je, dodao je, otvorio mnoga pitanja, neka su se pokazala na površini to je pitanje imovine, gdje se država suočila sa otporom SPC.

“Sve što je neko na zakonit način stekao u Crnoj Gori srećno mu služilo. Sve ono što je oteto od Crne Gore biće opet države Crne Gore, koliko god se neko tome protivio”, poručio je Đukanović.
Kroz raspravu oko zakona, kako dodaje, pokazale su i namjere SPC.

“Rasprava oko ovog Zakona je otvoreno ukazala na očiglednu ambiciju da se preko određenih struktura koje predstavljaju instrument velikodržavnog nacionalizma preuzme kontrola nad strateškim putem razvoja, odnosno da se preuzme sudbina Crne Gore u svoje ruke, a siguran sam da onda sudbina ne bi bila dobra i da bi to vodilo kraju Crne Gore i prinošenju Crne Gore na žrtvenik velikoj Srbije”, poručio je Đukanović i diodao:

“Moja poruka je jasna ne nudite nam te okrvavljene formule za budućnost Crne Gore i Balkana nećemo ih nikada prihvatiti”
On je pitao “da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo, ili srednjevjekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici”.

Da li je Crnoj Gori mjesto u Evropi, time i u zapadnoj hemisferi, ili na suprotnoj strani? Iz toga, logično, i da li Crna Gora treba da postoji, budući da je već napravila toliko „pogrešnih“ izbora u ovih 14 godina, ili neko drugi treba da donosi odluke u njeno ime?, upitao je Đukanović.

I ne manje važno, kakao je dodao, treba li Crna Gora da ostane nepokolebljiva u odbrani tekovina antifašizma, ili će prihvatiti samozvane mesije koji nam se preporučuju da mire žive i mrtve? Da, ako dobro čitam, mire fašiste i antifašiste.

“Moj odgovor je kristalno jasan. Crna Gora nije nepromišljeno izabrala. Naš izbor je nezavisnost i suverenost. Naš izbor je multietničnost. Naš izbor je evropski sistem vrijednosti. Naš izbor je NATO kao garancija stabilnosti. Naš izbor je zaštita i afirmacija ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu vjeroispovijesti. Pri čemu svaka vjerska zajednica može biti samo ravnopravna sa drugima i samo dio društva, a ne pandan državi. I naš izbor je zauvijek šta god vidjeli u našem okruženju – antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja”, rekao je Đukanović.

V.R.

6 komentara

  1. Čuješ ti ovo, koliko god se neko tome protivio. Pa đe je ta demokratija, zar se mi “narod” ništa ne pitamo, zar nije u tome štos kod demokratije da možemo da se pobunimo, da većina može nešto da se pita. Kao da sde bune neki ljudi u Zimbabve a ne Crnogorci. Eto koliko je Milo vezan za ovaj narod i koliko mu pripada. On je više postao Kosovar od silnih para što mu sipa zapad da uništava crkvu i religiju hrišćansku po Crnoj Gori. Pih, zastiđe Crne Gore za sva vremena, tako će ga zapamtit ako ga iko bude i pamtio za dvadesetak godina kad ode na smetlište istorije, Milojica na deponijicu.

  2. Sva načela demokratije hoće da primjeni, osim ono osnovno-da je vlast smijenjiva.Kritikuje teokratiju, a sebe proglašava za boga. Priča o vladavini prava, a u društvu korupcija i ekonomski monopol. Pretvorili su društveno u privatno, a sad hoće Crkveno u državno. Hoće da pod svoju kapu stavi kulturu, vjeru. Političku filozofiju gradi na upodobljavanju, a ne oslobađanju. Priča o evropskim vrednostima a zatvara vladike. Nije izgradio jedinstveno društvo i dobre običaje nego razdor i podjele. Neće lako otići, ali moraće. Samo treba naći alternativu, viđenog čovjeka slobodne Crne Gore, ne mora biti Srbin, neka bude pošten i šta ćeš više, Zdravo bili

  3. Sva načela demokratije hoće da primjeni, osim ono osnovno-da je vlast smijenjiva.Kritikuje teokratiju, a sebe proglašava za boga. Priča o vladavini prava, a u društvu korupcija i ekonomski monopol. Pretvorili su društveno u privatno, a sad hoće Crkveno u državno. Hoće da pod svoju kapu stavi kulturu, vjeru. Političku filozofiju gradi na upodobljavanju, a ne oslobađanju. Priča o evropskim vrednostima a zatvara vladike. Nije izgradio jedinstveno društvo i dobre običaje nego razdor i podjele. Priča od nezavisnosti odnosi se samo na korijene, od svega ostalog je zavistan. Neće lako otići, ali moraće. Samo treba naći alternativu, viđenog čovjeka slobodne Crne Gore, ne mora biti Srbin, neka bude pošten i šta ćeš više, Zdravo bili

  4. Koliko gluposti procitah majko mila.Svaku drzavu cini narod koji zivi u njoj! Ne pitas se ti nego narod!!! To sto si ti ateista i sto tebe boli k…. za vjeru i porijeklo to je tvoj problem.

  5. Onda dajte zakon kojim se utvrdjuje poreklo imovine u zadnjih 20-30 godina.
    Krenimo od najbogatijih i onih koji vode zemlju.

  6. Dtigao je sucnji čas, Crnom Gorom u zadnjih 150 godina vladalo je samo 4. Vladara, Kralj Nikola,Kralj Aleksandar ,Marsal Jodip Broz i jebivjetar Milo XDjukanovic. Zar to nr govoti sve o muci Crne Gore kriz koju je prosla. Oni koji poznaju istoriju znaju sve. Pitsnje je samo kakk ce zsvrsiti Jebivjetar sa zute grede,vojnik sa Dubrovackogvratista, kum talijanske sverc mafije, nosilac povjerljivih vojnih dokumenata u NATO. Markera pogibije Djece u Morinju.Nek mu Bog Sudi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com