Počela realizacija projekta vijeka za Podgoricu vrijednosti preko 50 miliona eura - Volim Podgoricu

Počela realizacija projekta vijeka za Podgoricu vrijednosti preko 50 miliona eura

Radovi na izgradnji primarnog kolektora u okviru projekta vijeka za Glavni grad- izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda vrijednosti preko 50 miliona eura počeli su danas.

Obilježavanju ovog, za Podgoricu i Crnu Goru izuzetno važnog datuma, gradskoj upravi i upravi preduzeća Vodovod i kanalizacija pridružili su se i Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore, Darko Radunović, ministar finansija, Nj.E. Aivo Orav, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Nj.E. Robert Veber, ambasador Savezne republike Njemačke, gospodin Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Željko Uljarević, šef Kancelarije KFW grupe za Crnu Goru i Veselin Kovačević, direktor kompanije Bemax.

“Zadovoljstvo mi je što u ime Glavnog grada, imam priliku da vas pozdravim danas, kada počinje fizička realizacija projekta izgradnje sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koji je sa pravom nazvan projektom vijeka za Glavni grad. Njime se  stvaraju pretpostavke za dugoročni razvoj Podgorice, obezbjeđuje trajna zaštita rijeke Morače, podzemnih voda i vodoizvorišta u slivu Skadarskog jezera. Ukupne vrijednosti 50 miliona eura, ovaj projekat obuhvata četiri komponente – primarni kolektor u dužini preko 5 kilometara, čija izgradnja počinje danas, izgradnju novih 20 kilometara kanalizacione mreže, sa čime ćemo svečano krenuti sjutra i izgradnju novog mosta na rijeci Morači, nedaleko odavde, za koju očekujemo da će početi u naredna dva mjeseca. Izgradnju samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, planiranu za početak naredne godine”, istakao je gradonačelnik Vuković.

On je saopštio da ovaj složeni inženjerski projekat, kreiran u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti zaštite životne sredine, predstavlja krunu zajedničkih napora Vlade Crne Gore i Glavnog grada. “Kao rezultat ovog strateškog partnerstva u toku mandata aktuelne gradske uprave, u infrastrukturne projekte u sklopu Podgorice biće investirano preko 200 miliona eura. U tom smislu koristim priliku da se zahvalim Predsjedniku Vlade i Ministru finansija, koji su prepoznali regionalni, odnosno državni značaj projekta i u saradnji sa njemačkom KFW bankom, obezbijedili kreditnu podršku od 35 miliona eura. Naročito smo ponosni na činjenicu da su i naši  partneri iz Evorpske unije prepoznali važnost ovog projekta i kroz investiciono okrilje za Zapadni Balkan, obezbijedili grant od preko 10 miliona eura za njegovu realizaciju. Osim naših evropskih partnera, zahvalnost dugujemo i KFW banci, koja je obezbijedila donaciju od 285.000 eura za izradu dvije studije koje čine važan dio projektne dokumentacije  za izgradnju ovog sistema” istakao je Vuković.

Uz uvjerenje da će kao i do sada  kompanija Bemax izvršiti radove na izgradnji primarnog kolektora na kvalitetan način i u predviđenom roku, koristim priliku da se zahvalim i ljudima iz sistema Glavnog grada koji su najzaslužniji što smo mi danas ovdje. U prvom redu mom zamjeniku, Časlavu Vešoviću, direktoru privrednog društva Vodovod i kanalizacija, Filipu Makridu i presjedniku Upravnog odbora ovog preduzeća, Živkoviću, te mojim  i njihovim prethodnicima koji su unazad 15 godina vrijedno radili na stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog projekta”, zaključio je gradonačelnik.

“Zadovoljstvo je prisustvovati početku radova na izgradnji glavnog kolektora u sklopu postrojenja za tretman otpadnih voda  u Podgorici. Ovo je projekat od velike važnosti, kada je u pitanju sakupljanje i tretman otpadnih voda. Ovo je važan iskorak Crne Gore u očuvanju životne sredine, u skladu sa standardima Evropske unije. I što je najbitnije, ovoo je velika stvar za građane Podgorice”, istakao je Aivo Orav, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

On je podsjetio da oko 75% zagađenja vode dolazi od otpada iz domaćinstava, te podvukao da je upravo zato izuzetno važno investirati u ispravno sakupljanje i tretamn otpadnih voda, kako u cilju zaštite zdravlja građana, tako i očuvanja životne sredine. “Ovaj projekat je vrijedan više od 50 miliona eura, od čega je 10 miliona donirano od strane EU. Ovo je znak konkretne i kontinuirano podrške Crnoj Gori na njenom putu ulaska u evropsku porodicu. Projekat je takođe podržan i od strane članica EU, KFW banke i lokalnih vlasti i to je odličan primjer međunarodne saradnje na dobrobit građana Crne Gore. Želim svim uspejh u implementaciji ovog projekta”, zaključio je Orav.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com