Upoznajte mladog pčelara Marka Ćirovića iz Šavnika - Volim Podgoricu

Upoznajte mladog pčelara Marka Ćirovića iz Šavnika

Primjer mladog pčelara Marka Ćirovića iz Boana kod Šavnika, koji je uspješno nastavio porodičnu tradiciju bavljenja pčelarstvom, kao i primjeri sve većeg broja mladih pčelara širom Crne Gore, pokazatelj su da pčelarstvo u Crnoj Gori ima budućnost i da kao država, iako mala, imamo potencijal da doprinesemo globalnim nastojanjima da se očuva ugrožena pčelinja populacija.

Dvadesetosmogodišnji Marko Ćirović, zajedno sa porodicom, na imanju u živopisnom selu Tušina u Boanu vrijedno radi. Znanje o pčelarenju koje je dobio od oca Željka i podrška majke  Ane  koja je upornim dugogodišnjim radom uspjela sama da razvije izuzetnu kozmetičku liniju na bazi meda, bili su dobra osnova mladom pčelaru da nastavi dalje da unapređuje posao. Značajna podrška Ministarstva poljoprivrede, kroz brojne mjere i projekte bespovratne podrške ubrzale su njegov razvojni put.

Marko trenutno ima 170 pčelinjih društava. Registrovao je svoju proizvodnju kao organsku, gdje osim meda proizvodi i druge pčelinje proizvode koji su izuzetno traženi na tržištu zbog dokazanih zdravstvenih svojstava. Kozmetika na bazi meda, kao potpuno prirodni proizvod, posebna je vrijednost njihove ponude. Proizvodi sa ovog pčelinjaka traženi su širom Crne Gore, a sve više interesovanja ima i van granica, ne samo za kupovinu proizvoda, već i posjetu njihovom gazdinstvu.

Mladog pčelara juče, na Svjetski dan pčela – 20. maja, posjetio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, sa saradnicima. Tom prilikom Simović se upoznao sa rezultatima koje postiže gazdinstvo Ćirović, zahvaljujući ljubavi i posvećenosti pčelarstvu, vrijednom radu cijele porodice, i osvjedočio se da je politika podrške sektoru pčelarstva kreirana u dobrom pravcu.

“Bilo je zadovoljstvo obići ovog mladog pčelara, vidjeti kako se on bavi pčelarstvom na jedan odgovoran i profesionalan način, sa puno emocija i snažnim porukama koje šalje iz svog domaćinstva. Sa sada Ćirović ima 170 društava, obezbijedio je dodatu vrijednost jer je sertifikovao svoju proizvodnju kao organsku, koristeći tako i dodatna značajna podsticajna sredstva Ministarstva, koristeći i podrške iz evropskih pretpristupnih fondova u prethodnom periodu”, kazao je Simović.

Posebno ga je, kako je kazao, ohrabrila informacija mladog pčelara da je ova godina, koja je bila izazovna po mnogo čemu, dobro krenula za pčelarstvo i da obećava da bude povoljna. “Vjerujem da će njegov optimizam biti opravdan”, kazao je Simović.

“Predstavlja mi veliko zadovoljstvo posjeta potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, na Svjetski dan pčela. Time smo dobili još jednu potvrdu da Vlada vodi računa o pčelarima i pčelarstvu“, kazao je Ćirović.

Ovaj mladi pčelar već godinama uspješno koristi mogućnosti podrške Ministarstva. Samo kroz IPARD like projekat dobio je podršku za izgradnju pčelarske kuće, nabavku košnica i opreme za pčelarstvo. Investicija je bila vrijedna oko 55 hiljada, za šta je ostvario bespovratnu podršku od oko 30 hiljada eura.

Ćirović kaže da je podrška bila presudno značajna za realizaciju planiranih aktivnosti i najavljuje da će nastaviti da koristi sve raspoložive programe. “U ovoj godini planiramo povećanje broja košnica za još 50. Planiramo da se ozbiljno bavimo agroturizmom, jer imamo sve preduslove i interesovanje potencijalnih turista i agencija. Vidjećemo kako će ova turistička godina ići, zbog trenutne situacije, ali svakako ćemo ozbiljno krenuti u tom pravcu”, poručuje Marko.

On je pozvao sve mlade ljude, posebno nezaposlene, a koji imaju mogućnosti, da se posvete poljoprivredi, i to ne samo iz hobija, nego ozbiljno, jer je to oblast u kojoj rezultati sigurno dolaze, uz naravno veliki rad i trud.

Potpredsjednik Vlade ohrabren je, kako je kazao, i posjetom mladom pčelaru Marku Ćiroviću koga je obišao danas, sa željom da na taj način Crna Gora obilježi Svjetski dan pčela – 20. maj.

Prema riječima Simovića, bilo je zadovoljstvo obići ovog mladog pčelara, vidjeti kako se on bavi pčelarstvom na jedan odgovoran i profesionalan način, sa puno emocija i snažnim porukama koje šalje iz svog domaćinstva. Sa sada Ćirović ima 170 društava, obezbijedio je dodatu vrijednost jer je sertifikovao svoju proizvodnju kao organsku koristeći tako i dodatna podsticajna sredstva Ministarstva, koristeći i podrške iz Evropskih pretpristupnih fondova iz prethodnog perioda.

„Posebno me ohrabrila njegova poruka da je ova godina koja jeste izazovna po mnogo čemu dobro krenula za pčelarstvo i da obećava da bude povoljna. Vjerujem da će njegov optimizam biti opravdan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com