SA OČEVA NA SINOVE: Crnogorski političari U NASLIJEĐE djeci ostavljaju FUNKCIJE i PRIVILEGIJE

Crnogorski parlament izglasao je zakon kojim se zabranjuje zapošljavanje bliskih članova porodice, odnosno supružnika ili partnera, roditelja i djece poslanika. Mada bi ovo možda moglo da zvuči kao realna vijest, to ipak nije slučaj. Takav zakon usvojio je francuski parlament.

U Crnoj Gori, u kojoj preko 30 godina nije promijenjena vlast, u kojoj se funkcije dodjeljuju zato što je neko podoban a ne zato što je stručan i profesionalan, a pritom se položaji i beneficije nerijetko nasleđuju s koljena na koljeno, takav zakon u ovom trenutku vjerovatno ne bi mogao biti izglasan.

U redovima vladajuće Demokratske partije socijaliste (DPS) više je primjera da očeve koji su imali istaknute funkcije u javnom sektoru naslijede njihovi sinovi. Primjer u državnom parlamentu je poslanik Nikola Rakočević, sin Gorana Sita Rakočevića, koji je takođe bio poslanik DPS-a, a svojevremeno je bio i ministar kulture i ambasador. Dosta se pisalo i o kumovskim vezama porodica Rakočević i Đukanović. Mlađi Rakočević je inače postavljen i za šef kluba poslanika DPS-a.

Među djecom nekada važnih funkcionera DPS-a koja su nastavila stopama svojih očeva je i Draško Vučinić, sin bivšeg poslanika i ministra Bora Vučinića. On je već duže odbornik u Skupštini Glavnog grada, a u poslednje vrijeme se spekuliše da bi odborničku klupu mogao zamijeniti poslaničkom. U svakom slučaju, prvi je na spisku poslanika DPS-a, ali se zasada politikom bavi na lokalnom nivou. Njegov otac Boro Vučinić ranije je bio i direktor ANB-a i ministar uređenja prostora, a trenutno obavlja funkciju ambasadora Crne Gore u Hrvatskoj.

Sinovi istaknutih funkcionera DPS-a Duška Markovića i Vladana Vučelića – Nikola Aleksandar – zaposleni u Vojno-obavještajnoj službi (VOS) formiranoj pri Ministarstvu odbrane, dok je Amar Nuhodžić, sin ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića (DPS), zaposlen u Upravi carina. Premijerov drugi sin Predrag Marković je jedno vrijeme bio komercijalni direktor u Montenegroerlajnsu, a u maju 2017. godine zasnovao je radni odnos u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), gdje radi kao specijaliste za ekonomsko-finansijske poslove.

Veoma je interesantno i da se pri popunjavanju pozicija na kojima se zapošljavaju djeca prijatelja i rodbine gotovo po pravilu pribjegava nekim posebnim aktima (kako oni kažu, po zakonu) koji omogućavaju da sve to protekne bez javnog oglašavanja.

Od oktobra 2017. godine, funkciju državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije obavlja Nikola Vujović, sin bivšeg ministra ekonomije Branka Vujovića. Sin aktuelnog potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, Miloš Simović, zaposlen je u Agenciji za nadzor osiguranja, dok je Marko Gvozdenović, sin političkog direktora DPS-a i potpredsjednika Skupštine Crne Gore Branimira Gvozdenovića, osnivač i izvršni direktor firme „Iron investments and advisory” koja se bavi konsultantskim uslugama u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Ime mlađeg Gvozdednovića vezivano je za brojne investicione projekte od državnog značaja.

U privatnim vodama je i Miloš Medenica, sin predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, osnivač kompanije „Timi”, koja je u maju 2018. godine upisana u registar trgovaca na malo duvanskih proizvoda Agencije za duvan. Radi se o firmi koja je registrovana za djelatnost trgovine na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima.

Da su Aerodromi Crne Gore najprivlačniji kad je u pitanju ovakva vrsta zapošljavanja potvrđeno je više puta. Na rukovodećoj poziciji u toj državnoj kompaniji trenutno je Danilo Orlandić, sin Mića Orlandića, dugogodišnjeg poslanika Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore. Stariji Orlandić je bio i ministar bez portfelja, direktor Uprave za nekretnine i pomoćnik ministra unutršnjih poslova, dok je mlađi i prije nego što je sjeo u direktorsku fotelju obavljao važne funkcije. Bio je šef kabineta ministra unutrašnjih poslova i pomoćnik direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice. U Aerodromima je zaposlena i kćerka Mića Orlandića, Danijela.

Stručnost ovih mladih kadrova ne dovodi se u pitanje, a sudeći po naslednom prenošenju državnih funkcija u krugu porodice, očigledno nije ni razmatrana prilikom njihovog zapošljavanja.
Vole da rade u Centralnoj banci
Centralna banka Crne Gore (CBCG), na čijem je čelu guverner Radoje Žugić, profilisala se kao meka za zapošljavanje potomaka visokih državnih funkcionera. „Dan” je ranije objavio da u CBCG rade kćerke premijera Duška Markovića i bivšeg crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića – Valentina Marković i Nina Vujanović. U toj instituciji je zaposlena i kćerka bivšeg gradonačelnika Podgorice, a sadašnjeg generalnog sekretara predsjednika Slavoljuba Stijepovića – Dragana. I sin člana Senata DRI Zorana Jelića i državne sekretarke u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukice JelićMitar, platu zarađuje u CBCG, kao i djeca više nosilaca pravosudnih funkcija, poput Janka Lopičića, sina sudije Ustavnog suda Desanke Lopičić.

Prema medijskim informacijama, u CBCG je pripravnički staž odradila i Sanra Dacić, kćerka potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Rafeta Husovića.

Inače, Centralna banka je zaštitila imena zaposlenih u toj finansijskoj instituciji iako su podaci o zaposlenima, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, proaktivni i kao takvi moraju da budu objavljeni na zvaničnom sajtu institucije.

Blažo šampion državnih tendera
U privatnom biznisu su i djeca šefa države i DPS-a Mila Đukanovića i nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Đukanovićev sin Blažo ima vlasništvo u dvije firme – BB Solar i BB hidro. Firma BB Hidro, u kojoj ima 50 odsto udjela, bavi se proizvodnjom električne enrgije. Preduzeće BB Solar, u kojoj takođe ima pola vlasničkog udjela, bavi se postavljanjem električnih instalacija. Firme Blaža Đukanovića ostvaruju milionske prihode od poslova koje dobijaju na tenderima koje raspisuje država.

Sin bivšeg gradonačelnika glavnog grada Marko Mugoša vlasnik je firme Monteverde M, koja se bavi konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Pominjan je u više ozbiljnih finansijskih transakcija

 

Izvor Dan

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close