Crnogorski državljani će bez viza moći u ove 123 države širom svijeta - Volim Podgoricu

Crnogorski državljani će bez viza moći u ove 123 države širom svijeta

Dok Crna Gora slavi 14 godina nezavisnosti, pasoš naše zemlje se pozicionirao na najvišem mjestu do sada, prema izvještaju platforme Passport Index.

Pasoš se nalazi na 84 najmoćnijih u svijetu, što znači da će građani Crne Gore bez viza moći putovati u 123 države širom svijeta od trenutka kada se ukinu ograničenja koja se odnose na Covid.

“Građani Crne Gore ove godine imaju mnogo razloga da slave jer novi izvještaj vodeće svjetske platforme za obavještavanje o mobilnosti Passport Index pokazuje da će Crnogorci slobodnije putovati svijetom nego ikad ranije, nakon što se ukinu ograničenja koja se odnose na Covid.

Crnogorski pasoš dostigao je novu visoku poziciju u ovogodišnjem izvještaju Passport Index-a,  popevši se za 4 mjesta i zauzevši 34. poziciju, dok je broj zemalja koje nosioci ovog pasoša mogu posjetiti bez unaprijed dobijene  vize porastao na impresivnih 123. Ovo je nevjerojatno povećanje u odnosu na rang listu iz 2015. godine, u kojoj je Crna Gora završila na 41. mjestu i kada su građani bili ograničeni na samo 102 države u koje su mogli da putuju bez vize”, saopšteno je iz Međunarodne finansijske korporacije – Arton Capital.

Do danas nije raskinut nijedan aranžman, odnosno nisu ukinute politike Crne Gore sa drugim zemljama, a sva ograničenja koja se odnose na Covid su privremena. Uskoro se očekuje snažan odziv za međunarodna putovanja, dodaje se u saopštenju.

Passport Index je dostupan putem interneta i mobilne aplikacija. Ažurira se u realnom vremenu.

Passport Index predstavlja sistem rangiranja 193 države članice Ujedinjenih nacija i 6 teritorija  (RK Tajvan, Makao (SAR Kina), Hong Kong (SAR Kina), Kosovo, Palestinsku teritoriju i Vatikan) – odnosno ukupno 199.Podaci se ažuriraju u stvarnom vremenu, a zasnivaju se na zvaničnim podacima koje pružaju vlade, podacima dobijenim ispitivanjem javnog mnjenja i sopstvenim istraživanjima iz vrlo vjerodostojnih izvora.

Armand Arton, predsjednik i osnivač Arton Capital-a, zvaničnog vladinog zastupnika za program “državljanstvo putem investicije”, takođe osnivač i  platforme The Passport Index  kazao je da Crna Gora ima prosvjetljenu i progresivnu vladu koja naporno radi na osiguravanju snažnih recipročnih sporazuma o putovanju bez viza sa drugim zemljama.

“Crna Gora se konstantno trudila da obezbijedi mjesto u novom, otvorenijem svijetu, a o tome govori napredak Crne Gore na našoj rang lista pasoša. Crnogorski program državljanstva treba posmatrati iz perspektive budućnosti jer će njen pasoš dodatno dobijati na vrijednosti, a nosioci pasoša će moći da putuju u sve više zemalja širom svijeta bez viza”, naveo je Arton.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com