KANDIDATI ZA SUDIJE VARALI NA TESTIRANJU: “Ovo je pokazatelj moralnog posrnuća društva” - Volim Podgoricu

KANDIDATI ZA SUDIJE VARALI NA TESTIRANJU: “Ovo je pokazatelj moralnog posrnuća društva”

Troje kandidata za sudije osnovnih sudova prepisivalo je na testovima, pa je testiranje poništeno, rekli su “Vijestima” iz Građanske alijanse.

Na jučerašnjoj sjednici Sudskog savjeta trebalo je da budu održani intervjui sa učesnicima konkursa za izbor 10 kandidata za sudije osnovnih sudova prijavljenim po oglasu od 21. januara 2020. godine.

Zoran Vujičić iz GA, nazvao je neviđenim skandalom da oni koji žele da se bave sudskim pozivom prepisuju i varaju na testovima.

“Ovim kandidatima se ne smije dozvoliti da privire sudstvu. Ovo je pokazatelj i moralnog posrnuća ovog društva”, rekao je Vujičić “Vijestima”.

Predstavnici GA su iz jučerašnjeg monitoringa Sudskog savjeta saznali da neki kandidati za sudske funkcije žele da do tog zvanja dođu varanjem.

Njihova imena nijesu saopštena, jer su polagali pod šiframa.

Prema riječima Vujičića, Sudski savjet je uz pomoć policije utvrdio da su prepisivali i da su uspjeli da se konektuju na internet, iako su u sali za polaganje bili uključeni ometači.

Utvrđeno je da je jedan kandidat, kako je dodao, kopirao presudu iskusnog sudije, tako da su i slovne greške ostale.

Vujičić je rekao da je Savjet reagovao i odlučio da poništi testiranje, ali ne i konkurs na koji se prijavilo oko 30 kandidata.

On je rekao da će GA pratiti da li će kandidatima koji su varali biti omogućeno ponovno testiranje.

Informaciju o kandidatima koji su varali na testu objavila je i Akcija za ljudska prava (HRA) koja takođe prisustvuje sjednicama Savjeta.

“Nakon prozivanja i utvrđivanja identiteta kandidata, predsjednica Savjeta Vesna Simović Zvicer, se obratila svima i rekla da su prilikom pregledanja testova utvrđene nepravilnosti kod troje kandidata. Kako je saopštila, to troje kandidata su i pored toga što je internet, u sali u kojoj je vršeno testiranje, bio ugašen, uspjeli da se konektuju i varaju na pisanom testiranju tako što su pronašli i kopirali presudu iz zadatog predmeta. Takođe, po njenim navodima, jedan kandidat je koristio i svoj USB drive”, objavila je HRA.

Kako su naveli, Simović je rekla da prema njenom mišljenju ti kandidati više ne bi smjeli da rade u pravosuđu, a kamoli da se prijave na oglas za sudijske funkcije ili da budu izabrani, ali svima će biti omogućeno da ponove test.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica rekla je da je jedino moralno u ovoj situaciji bilo da kandidati, sve i da je internet bio svima dostupan, to ne zloupotrijebe, već da izrade presudu bez pomoći.

“Vijesti” su od Simović Zvicer tražile izjavu ovim povodom, a ona je najavila da će odgovoriti na pitanja koja joj budu upućena mejlom.

Kandidat primijetio varanje, ali nije prijavio
Vujičić je kazao da je jedan od kandidata primijetio da neki kandidati varaju, ali to nije prijavio što, kako je rekao, takođe nije u redu.

“Ovaj kandidat nije reagovao, a trebalo je što je konstatovao i Sudski savjet”, kazao je Vujičić.

Dodao je da bi kandidati za te funkcije trebalo da budu visokomoralne osobe kojima, sve da je u sali bilo interneta, ne bi palo na pamet da prepisuju.

2 komentara

  1. Individuals are often shedding desire or even squandering the occasion by means of getting a best condo they will have because they lack knowledge or ideas on where to locate these types of qualities immediately.

  2. I will right away seize your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize so that I may subscribe. Thanks.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com