MARKOVIĆ NAJAVIO: Pomorci sedmicu dana u karantin, pa korona test, onda mogu kući - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ NAJAVIO: Pomorci sedmicu dana u karantin, pa korona test, onda mogu kući

Predsjednik Vlade Duško Marković i čelnici Unije pomoraca Crne Gore – predsjednik Neđeljko Radulović i potpredsjednik Vlado Vučetić saglasili su se danas o konkretnim koracima koje će partnerski preduzeti na prevazilaženju izazova i poboljšanju statusa naših pomoraca čiji su i tradicija i profesionalnost prepoznati i u Crnoj Gori i širom svijeta.
Crnogorski pomorci, kao izaposleni na kruzerima koji u se vratili u domovinu revoltirani su što moraju biti u karantinu još 14 dana iako su, kako kažu, već mjesecima bili potpuno izolovani na brodovima, imaju zdravstvene sertifikate a neki i negativne korona testove.
U karanitnu koji se nalazi u Institutu Igalo, povratnici sa međunarodnih brodskih i kruzer kompanija, su, čak, zaključani spolja u sobama.
Na sastanku, organizovanom povodom primjedbi koje je Unija pomoraca iskazala u odnosu na tretman svojih članova prilikom njihovog povratka u vrijeme pandemije koronavirusa u Crnu Goru, ukazano je da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) od početka pandemije zauzelo principijelan i epidemiološki najopravdaniji stav da sve građane tretira na istovjetan način.
U skladu sa tim principom, koji su poštovali među ostalima i naši vrhunski sportisti, naučnici, prosvjetni i medicinski radnici i preduzetnici, neophodna je institucionalna izolacija i pomoraca kao i svih drugih građana prilikom povratka u Crnu Goru.
Odgovorno su sagledani svi prigovori osoba smještenih objekte karantina, posebno pomoraca. Naglašeno je da će nadležna tijela koja se bave karantinom i uslovima smještaja i ubuduće kao i do sada postupati na dnevnom nivou po prigovorima.
Ukazano je da od sjutra, 1. juna, kada na snagu stupi mjera ulaska u Crnu Goru bez izolacije ako putnik dolazi iz države u kojoj je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva koronavirusa ispod 25 na 100.000 stanovnika ni pomorci koji dolaze iz i preko država sa liste neće morati u izolaciju.
Sagledavajući specifičnosti položaja pomoraca, koji i prije početka putovanja provode vrijeme u izolaciji, a u nekim slučajevima bivaju i testirani na koronavirus, izražena spremnost da NKT u najkraćem roku sagleda mogućnost da pomorci koji dolaze iz država van liste budu testirani nakon jedne sedmice izolacije koja bi bila ukinuta u slučaju negativnog testa.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com