KOD tužio Deponiju zbog privođenja aktivista, traže 5.000 eura za sadnju stabala u Podgorici - Volim Podgoricu

KOD tužio Deponiju zbog privođenja aktivista, traže 5.000 eura za sadnju stabala u Podgorici

Danas je u Osnovnom sudu održano pripremno ročiše po Tužbi Organizacije KOD protiv Deponije d.o.o. Podgorica i države povodom privođenja članova Organizacije KOD od 21. septembra 2019. godine. Osnov Tužbe Organizacije KOD čini situacija u kojoj da umjesto rukovodstvo Deponije Podgorica prijavi inspekciji one koji pale gume ono prijavljivalo aktiviste KOD-a koji rade na rješavanju problema.

“Zbog pravnih posljedica koje su nastale tim postupanjem, Organizacija KOD je pokrenula Tužbu pred Osnovnim sudom u Podgorici kojim traži presudu kojom će obavezati tužene da na ime satisfakcije za povrijeđena prava Tužilaca a u svrhu podizanja ekoloških standarda u Glavnom gradu, uplate 5.000 € isključivo za nabavku sadnica u okviru akcije pošumljavanja Podgorice, koja se odvija pod nazivom Inicijativa 100.000 stabala”, navodi se u saopštenju KOD-a.

“Podsjećamo, gume sadrže opasne, otrovne supstance koje se oslobađaju ako ih zapalimo. Tada nam se naselja pune otrovnim, kancerogenim supstancama i to je opasno za čovjeka jer čovjek udisanjem vazduha udiše i otrov. U slučaju paljenja guma na deponiji i njenoj okolini dim se širi upravo kroz naselja sa velikom gustinom naseljenosti. Shodno Zakonu o upravljanju otpadom i aktima koji proizilaze iz njega uvoznici i proizvođači otpadnih guma snose troškove sakupljanja i obrade otpadnih guma. Ukoliko bi se primjenjivala ova stavka Deponija Podgorica bi mogla od reciklaže guma da prihoduje najmanje 360.000 eura godišnje. Umjesto ovih 360.000 € dobili smo dimnu zavjesu”, dodaju iz KOD-a.

Prema aktima proisteklih iz zakona: proizvođač otpadnih guma je pravno ili fizičko lice koje je imalac otpadne gume ili kod kojeg zbog vršenja djelatnosti, pružanja usluga ili sopstvenih radnji stalno ili povremeno nastaju otpadne gume.

1 komentar

  1. Bravo za aktiviste i ideju o posumljavanju !!!
    Podgorici fali vazduha i drveca !

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com