Propao sastanak kod Brajovića, opoziciju sada čeka Perović - Volim Podgoricu

Propao sastanak kod Brajovića, opoziciju sada čeka Perović

Crnogorska opozicija nije se juče pojavila na razgovoru kod predsjednika Skupštine Ivana Brajovića kome u prisustvovali uglavnom lideri partija vladajuće koalicije.

Brajović je poručio kolegama iz opozicije da njihov nedolazak pokazuje, kako je rekao, nedostatak odgovornosti za izbornu volju i ambijent, kao i za ukupan napredak društva. On je rekao da su razgovori i dalje opcija ali “bez uslovljavanja”.

Nakon sastanka bez opozicije Brajović je kazao je da su se pojedinci iz opozicije premišljali da li da dođu na sastanak, ali da je očigledno da “postoji strah jednih od drugih”.

“Da neko iskoči iz te matrice jer se možda nada nekom koalicionom sazivu, nekom koalicionom nastupu na izborima koji bi eventualno mogao da im omogući spašavanje golog parlamentarnog statusa”, poručio je Brajović.

On je svoju bivšu partiju SDP optužio da, kako je rekao, nijesu napustili vlast zbog Crne Gore, nego su razmišljali da sa drugim partnerima prave vlast.

“Sa Demokratskim frontom i ostalim društvom im je to uspjelo u Budvi, u Kotoru za neko vrijeme, u Herceg Novom, ranije u Kolašinu. Srećom, to im nije uspjelo na državnom nivou. Da ne govorim koliko je licemjerno kada danas kritikuju lokalnu vlast u Budvi, u kojoj i danas sjede zarad nekoliko mrvica sa trpeze koje su im udijelili koalicioni partneri”, kazao je Brajović.

U međuvremenu, opozicionim liderima je stigao poziv za sastanak od čelnika pokreta “Odupri se” Džemala Perovića.

Sastanak je, prema nezvaničnim informacijama, zakazan za utorak a još je neizvjesno ko će mu prisustvovati.

Najnovija dešavanja u Budvi,  kada su ujedinjenim djelovanjem opozicione partije uspjele da izbjegnu smjenu atuelne vlasti u tom gradu, izazvao je brojne pozitivne efekte u opozicionim redovima i pokrenuo priču o neophodnosti udruživanja.

Predstavnici kompletne parlamentarne opozicije i organizatori protesta “Odupri se 97.000”, potpisali su Sporazum za budućnost 30. marta prošle godine i obavezali se na dosljedno ispunjenje ciljeva koje su zacrtali u tom dokumentu.

Potpisnici iz opozicije su poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demosa, kao i nezavisni poslanici.

Sporazumom se zahtijeva ostavka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Vlade Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednika Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića i rukovodstva RTCG-a.

Naveli su da će se zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva čiji će zadatak biti održavanje fer i slobodnih izbora, na čijem čelu ne bi mogao biti neko iz sadašnje vlasti. Potpisnici su se obavezali i na bojkot svih izbora do ispunjenja zahtjeva.

Nepun mjesec od potpisivanja pokret “Odupri se” saopštio je da je SDP isključila samu sebe iz Sporazuma, glasanjem za smjenu Vladimira Jokića sa mjesta predsjednika Opštine Kotor.

V.R.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com