VODENICA STARA 500 GODINA IDE U RUKE PRIVATNOG UGOSTITELJA: Ne pomaže ni preklinjanje vladike Atanasija - Volim Podgoricu

VODENICA STARA 500 GODINA IDE U RUKE PRIVATNOG UGOSTITELJA: Ne pomaže ni preklinjanje vladike Atanasija

Uprkos molbama vladike mileševskog Atanasija i protivljenju opozicije, skupštinska većina u Pljevljima koju čine DPS, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, usvojila odluku o prodaji Motela Vodice, sa pripadajućim zemljištem i zgradom vodenice stare 500 godina za koju crkveni velikodostojnici tvrde da pripada Manastiru Sveta Trojica u Pljevljima.

Za usvajanje ove odluke glasalo je 17 odbornika vladajuće većine dok je protiv bilo 13 odbornika, uključujući i dvojicu odbornika DPS-a Srđana Pivljanina i Predraga Cvijovića, koji su, sa opozicionim odbornicima, naputili sjednicu.

Saglasnost da može prodati Motel Vodice Opštini je dala i crnogorska Vlada.

Zgradu stare vodenice veličine 116 metara Opština Pljevlja namjerava da proda u paketu sa Motelom Vodice uz tvrdnje da je ova imovina uknjižena na opštinu Pljevlja, dok vladika Atanaije tvrdi da Opština nije njen stvarni vlasnik već manastir Svete Trojice.

Osim ugostiteljskog objekta veličine 640 metara kvadratnih i vodenice predmet prodaje je i 500 metara kvadratnih dvorišta, 1229 metara kvadratnih neplodnog zemljišta, a procjenjena vrijednost je 424. 531 eura.

“Zaklinjem vas u ime naših slavnih predaka da danas stanete u odbranu Manastira Svete trojice i njegove imovine. Učinite to zbog svoje djece. Usrdno se moleći Gospodu da u miru dočekamo i proslavimo praznik Svete trojice, šaljem vam naš arhijerejski blagoslov”, stoji u pismu koje je Atanasije uputio predsjedniku Opštine Pljevlja Igoru Goluboviću i odbornicima.

Vladika Atanasije u pismu podsjeća da je na rijeci Breznici bilo pet manastirskih vodenica, da su četiri oduzete nakon Drugog svjetskog rata, dok je pomenuta vodenica jedina ostala u vlastištvu Manastira.

“Istina je da je manastirsko zemljište na kome se danas nalazi novi dio Srednje stručne škole, gradski stadion pod Golubinjom, sportska dvorana „Ada“, restoran „Milet bašta“ i kompletan park Vodice, kao i istoimeni Motel, šezdesetih godina prošlog vijeka oduzeto od manastira uz simboličnu nadoknadu. Manastir se sa tom nasilnom eksproprijacijom nikada nije složio, ali je vodenica tada ostala u vlasništvu Manastira i za njeno oduzimanje Manastir nikad od Opštine nije dobio ni jedan dinar. I nakon sprovedene sporne eksproprijacije, manastirska Uprava je u njoj mljela brašno za svoje potrebe i ubirala prihod od ujma, meljući brašno tamošnjem narodu – sve dok je za tim bilo potrebe”, navodi u pismu vladika Atanasije uz konstataciju da je kamena Vodenica stara koliko i Manastir oko 500 godina.

Vladika Atanasije je podsjetio i da je “kamena Vodenica na Breznici stara koliko i sam Manastir Svete Trojice i ona je, kao i Manastir, vjekovima uživala zaštitu od turskih vlasti, pa čak i od samog sultana”.

“Svako zrno žita koje su Turci u njoj samljeli, platili su Manastiru. Nadam se da vas ne moram podsjećati koliko je pljevaljske sirotinje, sve od srednjeg vijeka pa do novijeg vremena, bez ikakve naknade, nahranjeno brašnom samljevenim u ovoj Vodenici. Kamena Vodenica na Breznici je obnovljena i pokrivena tridesetih godina prošlog vijeka u vrijeme igumana Serafima Džarića. Poslednji put Vodenica je pokrivena u dogovoru sa Upravom Manastira Svete Trojice sredstvima Opštine prije nekoliko godina i to iz razloga što su prethodni, takoreći novi crijep koji je postavila Uprava Manastira, godinama lomili nesavjesni građani, oburdavajući kamenje sa obližnje strmine. Taj crijep koji se trenutno nalazi na našoj Vodenici je jedino vlasništvo Opštine, sve ostalo je, do poslednjeg kamena, sagrađeno sredstvima Manastira i bio bi grijeh manastiru oduzeti ono što je njegovo. Manastir Svete Trojice je dosta dao ovome gradu. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kao i Titove Jugoslavije, Manastiru je oduzeto preko 800 hektara zemlje, šume, brojni dućani, zgrade i kuće. Većinom oduzetog manastirskog zemljišta danas gazduje upravo Opština Pljevlja. Ko je, kada i s kojim ciljem uknjižio vodenicu na Opštinu, mi trenutno ne znamo, ali to nije teško utvrditi. Ono što je sigurno – uknjižba je izvršena protivzakonito”, naveo je vladika i pozvao odbornike da “učine da se Vodenica vrati Manastiru Svete Trojice koji posjeduje svu potrebnu dokumentaciju za vlasništvo nad njom”.

Opština Pljevlja, kako kaže, nema i ne može imati ni jedan dokaz da je Vodenica njena, jer od manastira nikada nije oduzeta dok, sa druge strane Manastir Svete Trojice posjeduje svu potrebnu dokumentaciju o vlasništvu nad ovom Vodenicom, pa čak i o njenoj gradnji, obnovi i novčanim izdacima za njeno održavanje.

Odborici opozicije kazali su da je ovo “početak otmanja crkvene imovine”, ali odbornik DPS-a Predrag Cvijović kazao je da podržava prodaju Motela Vodice, ali da nije prirodno da se vodenica stara 500 godina prodaje u paketu sa Motelom nekom ugostitelju.

V.R.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com