Home / NOVOSTI / Društvo / ZEKOVIĆ: Ponašanje policije je otvorena DISKRIMINACIJA, kad se slavilo 21. maja niko NIJE PROCESUIRAN
Zeković

ZEKOVIĆ: Ponašanje policije je otvorena DISKRIMINACIJA, kad se slavilo 21. maja niko NIJE PROCESUIRAN

Sveštenik Slobodan Zeković,  protiv koga je policija podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. kazao je da postupanje policije i ostalih nadležnih institucija u četvrtak tokom održavanja  litije  Svetog Jovana Vladimira u Baru, ali i poslije do kasno u noć, kao i njegovo saslušavanje u prostorijama CB Bar “predstavljaju otvorenu diskriminaciju i nastavak sistematskog progona Srpske Pravoslavne Crkve, njenog sveštenstva i vjernog naroda od strane aktuelnog režima u Crnoj Gori.”

“Brojne odluke NKT-a su upravo i donijete u funkciji sistematskog progona Srpske pravoslavne Crkve, njenog sveštenstva i vjernog naroda od strane aktuelnog režima u Crnoj Gori. Brojne odluke NKT-a su upravo i donijete u funkciji nastavka progona Srpske Pravoslavne Crkve i na najgrublji način se zloupotrebljavaju od nadležnih institucija. Kao dokaz da se radi o diskriminaciji navodim cjelodnevne manifestacije i javna okupljanja u Baru i drugim gradovima Crne Gore koje su održana 21. maja povodom proslave dana nezavisnosti Crne Gore. I ako su toga dana u Baru i drugim gradovima održana javna okupljanja i druge manifestacije koje su trajale od jutra do kasnih večernjih časova, niko od organizatora i učesnika tih javnih okupljanja nije procesuiran i ako se radilo o otvorenom kršenju propisanih mjera NKT-a koje su tada bile neuporedivo strožije nego dana 04.06.2020. godine. Zbog ovakvog postupanja policije i drugih nadležnih institucija bićemo primorani da zatražimo zaštitu od međunarodnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda”, rekao je Zeković.

Ulicama Bara prošla litija Svetog Jovana Vladimira (FOTO/VIDEO)

SVEŠTENIK SASLUŠAN ZBOG LITIJE U BARU: Policija mu u zoru lupala na vrata i uplašila djecu; narod se okuplja u Ulcinju

Policija pokušala PRIVOĐENJE sveštenika u Baru (VIDEO)

On je u izjavi koju je u petak dao barskoj policiji, kazao je da litija ulicama Bara nije bila planirana ni pripremana.

Prema Zekovićevim riječima unutar hrama Svetog Jovana Vladimira bilo je oko 200 građana i isto toliko u dvorištu uz poštovanje fizičke distance.

Kazao je i da je tokom molebana prolazio kroz narod, te da je zahtjev prisutnih bio da se održi litija. Procijenio je, kako kaže, da postoji relana mogućnost da veći dio građana krene samostalno u litiju, te je smatrao kao najodgovorniji potez da do kraja budu sa narodom i ne dozvole da bilo ko samostalno bez poziva sveštenika povede narod ulicama Bara.

Zeković je rekao i da je u srijedu tražio sastanak sa načelnikom barske policije Veselinom Magovčevićem i komandirom stanice Predragom Buškovićem. Na sastanku ih je obavijestio da postoji mogućnost i ako litija nije organizovana i planirana, da dobar dio građana poštujući tradiciju samostalno krene u litiju.

Kaže da ih je obavijestio da će on i ostali sveštenici u tom slučaju biti prinuđeni da budu uz narod kako bi cijela situacija bila pod kontrolom.

Zečević je, kako je ispričao, i u četvrtak otišao kod Magovčevića i Buškovića, kada je na osnovu situacije u hramu i oko hrama procijenjeno da je teško izbjeći prolazak naroda kroz litiju. On ih je, kako je ispričao, obavijestio da će na insistiranje naroda krenuti u litiju, kao i o putanji kojom će ići.

Po povratku sa litije lično je preko razglasa pozvao sve prisutne da se u miru raziđu svojim kućama što su i učinili.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com