Naučni rad Elektrotehničkog fakulteta UCG međunarodno prepoznat - Volim Podgoricu

Naučni rad Elektrotehničkog fakulteta UCG međunarodno prepoznat

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore se polazi od stava da predavač na Univerzitetu mora biti aktivan u nauci, smatra prodekan za nauku ovog fakulteta Vesna Popović-Bugarin.

Nastavno i saradničko osoblje ovog fakulteta se, dodaje ona, tradicionalno kontinuirano bavi naučnoistraživačkim radom, bez obzira na veliku opterećenost i posvećenost nastavnom procesu.

„Kao predavač, morate biti aktivni u nauci da biste pratili dinamične promjene na polju elektrotehnike, na godišnjem nivou inovirali kurikulume i na taj način pomogli školovanje inženjera koji su spremni da odgovore potrebama tržišta rada, te prenijeli ljubav prema nauci studentima i na pravilan način usmjeravati studente koji se odluče za istraživački rad“, kaže prodekanka Popović-Bugarin.

Na Elektrotehničkom fakultetu se, pojašnjava ona, nerijetko dešava da su profesor i saradnik uključeni u više projekata i pripImageremaju ili im se nalazi u fazi recenziranja više od jednog rada istovremeno.

Intenzivna je, kako ističe, i saradnja između različitih grupa na fakultetu, kao i saradnja sa istraživačima sa renomiranih inostranih fakulteta i istraživačkih centara.

„Sve kolege se u manjoj ili većoj mjeri aktivno bave istraživanjem“, tvrdi prodekanka Popović-Bugarin.

Najveći broj njihovih radova se, prema njenim riječima, publikuje u časopisima sa SCI liste i to u Q1 i Q2 grupi časopisa, što je, kako ističe, gotovo postalo pravilo. Upravo to je razlog, smatra Popović-Bugarin, što su dominantna imena sa Elektrotehničkih fakulteta, profesora i saradbnika, u vrhu rang listi po citiranosti, sa Univerziteta Crne Gore.

„Kada uspijete publikovati rad u ovako kvalitetnim časopisima, znate da je vaše istraživanje aktuelno, da je validirano od strane vrhunskih svjetskih istraživača koji su angažovani u svojstvu recenzenata, pa da je samim tim velika vjerovatnoća da će naići na pozitivan prijem i od strane šire naučnoistraživačke populacije“, navela je prodekanka Popović-Bugarin.

Interesantno je, dodaje ona, da je u navedenim časopisima proces recenzije na tako visokom nivou, da se, pored unapeđenja kvaliteta rada, tokom njega često javljaju i ideje za nova istraživanja.

„Ne manje važan je i dobar osjećaj kada svoje istraživanje validirate pred naučnicima koji ga u potpunosti razumiju. Pored citiranosti, potvrda naše vidljivosti i konkurentnosti na međunarodnom nivou dolazi kroz činjenicu da je veliki broj naših zaposlenih angažovan u svojstvu recenzenata u časopisima iz Q1 grupe, članova organizacionog odbora međunarodnih konferencija, kao i da imamo nekoliko profesora koji su editori upravo u časopisima iz Q1 grupe“, ističe prodekanka Popović-Bugarin.

Trenutno na Elektrotehničkom fakultetu imaju 12 aktivnih projekata koji su u sprezi sa istraživačkim radom.

„Benefiti koje donose projekti su višestruki. Oni povezuju nauku i struku i to ne samo u okvirima Crne Gore, već mnogo šire, omogućavaju našem nastavnom osoblju razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz drugih država, i ono šta je neophodno za opstanak istraživanja, omogućavaju zadržavanje i finansiranje mladih i perspektivnih ljudi“, ističe prodekanka Popović-Bugarin.

Naučna aktivnost profesora Elektrotehničkog fakulteta UCG istaknuta je i kroz učešće grupe profesora u dva HORIZONT 2020 projekta: TRINITY i CROSSBOW.

„TRINITY razvija četiri nezavisna, ali međusobno komplementarna softverska rješenja koji treba da olakšaju penetraciju obnovljivih izvora energije i omoguće međusobno povezivanje tržišta električne energije u regionu jugoistočne Evrope kroz poboljšanje saradnje i koordinacije između operatora prenosnih sistema.

CROSSBOW se bavi integracijom obnovljivih izvora energije i sistema za skladištenje električne energije u elektroenergetski sistem, kao i načinom upravljanja takvog, savremenog elektroenergetskog sistema u uslovima postojanja tržišta električne energije“, pojašnjava prodekanka za nauku Popović-Bugarin.

Svakako se, dodaje, mora spomenuti i EUREKA projekat FASTER u okviru kojeg je planirano kreiranje i dizajn malog mobilnog uređaja koji može magnetima da se postavi na šasiju rotacione mašine i bežičnom komunikacijom da ažurira informacije vezane za stanje mašine na glavnom serveru.

„Dizajniranjem FASTER uređaja sa jedne strane se unapređuje rad rotacionih aktuatora razvijanjem novih algoritama za estimaciju stanja, a sa druge strane se pospješuje korišćenje akustičkih signala u realnom industrijskom okruženju razvijanjem adaptivnih tehnika za detekciju kontaminacija“, navodi Popović-Bugarin.

Ona ističe da profesori Elektrotehničkog fakulteta svake godine ne samo da uspijevaju dobiti grant Ministarstva nauke Crne Gore, za nacionalne naučnoistraživačke projekte, već su njihovi projekti i među najbolje ocijenjenim aplikacijama.

„Tako je Unapređenje energetske efikasnosti indukcionog motora optimalnim rješenjem elektromagnetskog dizajna bio trećerangirani projekat u pozivu za 2018, dok je 3DP istraživanje i inovacije za Covid-19 (3DPRI-COVID19) prvorangirani projekat u okviru specijalnog poziva za Covid-19 naučnoistraživačke projekte. Dodala bih i projekat instrumentacionog pojačavača sa strujnim procesiranjem u 0.35 um CMOS tehnologiji sa kontrolabilnim faktorom potiskivanja srednje vrijednosti signala, koji se realizuje u sklopu dugogodišnje saradnje sa Tehničkim univerzitetom u Beču. Čip je projektovan prošlog ljeta, fabrikacija je obavljena jesenas u jednom clean room-u u Njemačkoj , a mjerenja su bila predviđena za ovo ljeto“, kazala je Popović-Bugarin.

 

397 komentara

  1. After checking out a number of the blog posts on your blog, I seriously appreciate your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my web site too and tell me how you feel.

  2. I just like the helpful info you provide to your articles. I'll bookmark your blog and check once more here frequently. I'm reasonably certain I will be informed lots of new stuff right right here! Good luck for the next! home

  3. An outstanding share! I've just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me dinner because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this issue here on your web page.

  4. I was more than happy to find this great site. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you book-marked to check out new stuff in your site.

  5. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was doing a little research on this. And he in fact ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your web site.

  6. You've made some really good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  7. That is a really good tip particularly to those fresh to theblogosphere. Simple but very precise information… Many thanks Cash for Cars Toronto sharing this one.A must read post!

  8. Right here is the right web site for everyone who hopes to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that's been discussed for ages. Wonderful stuff, just excellent!

  9. Aw, this was a very nice post. Spending some time and actual effort to create a great article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to get anything done.

  10. Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that wouldbe okay. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to newupdates.

  11. Spot on with this write-up, I honestly believe this amazing site needs much more attention. Iíll probably be returning to see more, thanks for the information!

  12. You are so cool! I don't think I've truly read through something like that before. So wonderful to find another person with a few genuine thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is one thing that is needed on the web, someone with a little originality!

  13. What do you study? coumadin order online An index of transportation stocks also rose sharply. Many investors see that sector as a leading indicator for the economy since freight and shipping companies tend to get busier as the economy improves.

  14. After looking at a few of the blog posts on your web page, I seriously appreciate your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and let me know your opinion.

  15. Hello there! I just want to offer you a big thumbs up for your excellent information you've got right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

  16. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be useful to read through articles from other writers and practice something from other sites.

  17. Hi, I think your web site may be having internet browser compatibility issues. Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, excellent website!

  18. Right here is the right website for anybody who would like to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic which has been written about for ages. Great stuff, just excellent!

  19. arts crafts ink pads home kitchen bathroom shelves womens pumps 6 industrial scientific dental assistant stools tools home improvement vanity sink tops industrial scientific shipping seals factoriajc

  20. After exploring a number of the blog articles on your web page, I honestly like your way of blogging. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and tell me your opinion.

  21. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am going through issues with your RSS. I donít know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody having similar RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

  22. The next time I read a blog, Hopefully it won't fail me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I really thought you would probably have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you weren't too busy searching for attention.

  23. Spot on with this write-up, I absolutely feel this website needs a great deal more attention. Iíll probably be back again to see more, thanks for the information!

  24. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my commentdidn't show up. Grrrr… well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted tosay excellent blog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com