VIRUS PRIJETI BALKANU: Hrvatska uvela nove mjere, ni Crna Gora više nije korona free - Volim Podgoricu

VIRUS PRIJETI BALKANU: Hrvatska uvela nove mjere, ni Crna Gora više nije korona free

U trenucima kada su svi mislili da se epidemija korona virusa polako smiruje, buknulo je nekoliko žarišta širom regiona, ali i cijele Evrope. U Srbiji ponovo dnevni broj zaraženih prelazi 100, a ništa bolja situacija, sa rekordnim skokom oboljelih, nije ni u Hrvatskoj, BiH, ali i drugim zemljama Balkana.

U Hrvatskoj su juče potvrđena 22 slučaja korona virusa, što je drastičan skok u odnosu na prethodne dane, a već od jutros bilježe čak 50 novooboljelih. Ukupno je zabilježeno 2.388 zaraženih, a sve oči uprte su u Zadar na kom se tokom vikenda održavao Adria Tour, na kom je učestvovalo nekoliko zaraženih tenisera, među kojima i Novak Đoković.

U Zagrebu je trenutno aktivno 79 slučajeva korone, te je samo od jutros zabilježeno 28 novooboljelih. U samoizolaciji je čak 591 osoba.

Obavezne maske u gradskom prevozu

Od danas su ponovo u javnom prevozu u Hrvatskoj obavezne maske, a svi koji dolaze iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije u Hrvatsku moraju u samoizolaciju na 14 dana.

I u Beogradu je opet obavezno korišćenje zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza.

Iako su mediji ove navode Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda objavili u utorak, kao i to da će ubuduće maske biti obavezne, većina putnika u autobusima GSP juče nije nosila zaštitu preko lica.

I Slovenija bilježi nove slučajeve

I u Sloveniji je zabilježen blag porast broja zaraženih. Juče je potvrđeno sedam slučajeva, te je broj zaraženih skočio na 1.541.

Posle nekoliko dana porasta broja oboljelih i u Crnoj Gori, Slovenija je ovu zemlju skinula sa liste “korona bezbjednih zemalja”.

Da podsjetimo, Crna Gora je poslednja zemlja u Evropi u koju je stigao korona virus. Pošto broj oboljelih nije drastično rastao, a danima i nije bilo zaraženih, Crna Gora je proglasila kraj epidemije.

Međutim, u poslednjih nekoliko dana  bilježi blagi skok, pa je tako samo juče potvrđeno 11 novih slučajeva, te je u Crnoj gori aktivno oboljelo još 65 ljudi.

Možda trenutno najkritičnija situacija je u Sjevernoj Makedoniji, gdje su tokom jučerašnjeg dana potvrđena još 134 slučaja, a umrlo je osam osoba.

I u Bosni i Hercegovini dnevni bilans nimalo naivan. Prije dva dana u zemlji je bilo preko 90 novooboljelih, dok je juče potvrđeno 88 sluačajeva, a jedna osoba je urmla. Trenutno je aktivno preko 1.200 slučajeva.

Što se tiče ostalih zemalja u regionu, Bugarska je juče produžila vanredno stanje u zemlji do 15. jula. Razlog za to je još 128 oboljelih od juče, a takođe je zabilježen i jedan smrtni slučaj. U Rumuniji se situacija i dalje ne smiruje, pa je samo juče potvrđeno preko 300 slučajeva, a umrlo je 16 osoba.

U Mađarskoj zasad sve donekle pod kontrolom jer je broj novooboljelih jednocifren. Slično je i sa Grčkom, gdje je juče potvrđeno osam slučajeva.

U Albaniji je juče zabilježeno još 67 slučajeva korona virusa, a dvije osobe su umrle.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com