Home / NOVOSTI / Društvo / NAPAD NA RAKOČEVIĆE: “Krivi roditelji, djeca kopiraju odrasle”

NAPAD NA RAKOČEVIĆE: “Krivi roditelji, djeca kopiraju odrasle”

Predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić apelovao je na državne organe, da u saradnji sa Centrom za socijalni rad, ispitaju slučaj napada na kuću Zlatka Rakočevića, u kojem su učestvovala djeca, i „ispitaju odgovornost roditelja za to nedjelo“.

Prema pisanju medija, „više desetina djece“ napalo je porodični dom Zlatka Rakočevića u Donjim Kokotima, te su, uz povike „Srbe na vrbe“ i i “nemate mjesta ovdje”, zasuli kuću kamenicama i jajima.

Komentarišući za naš portal ovaj slučaj, Boris Raonić navodi kako ovakvi ispadi “ne iznenađuju”.

„Kada sve nacije slave kao heroje saradike okupatora iz Drugog svjetskog rata, kada ukidamo Građansko obrazovanje, kada nekažnjeno prolaze nacionalističke izjave funkcionera, kada živimo ‘rijaliti vremena’, a djeca izložena svakakvim bedastoćama putem medija, onda nikoga ne treba da iznenađuju ovakvi ispadi“, kategoričan je Raonić.

Boris Raonić

Ističe kako je takvih incidenata bilo i do sad, te da će ih, „nažalost, biti sve više, dok država ne odluči da promijeni nešto“.

„A treba mijenjati mnogo – od procesuiranja i represivnig djelovanja, do obrazovanja. Ako neriješeno nasljeđe ’90-ih ostavimo novoj generaciji, onda u kombinaciji s ekonomskom krizom i političkim tenzijama, sve ovo može da ode u veoma lošem pravcu“, upozorava predsjednik GA.

Izvršna direktorica Udruženja “Roditelji“ Kristina Mihailović primjećuje kako se „ovih mjeseci, a posebno dana, ne možemo pohvaliti time kakvi smo primjeri kao odrasli našoj djeci“.

„Sve što se dešava, načini ophođenja, nasilje, nerazumjevanje koje je sveprisutno, ostavljaju posljedice na djecu, posebno u smislu kopiranja ponašanja odraslih“, napominje Mihailović.

Ujedno, smatra ona, posljedice na djecu su i dugoročne, posebno kada je riječ o razvoju i socijalnim odnosima, „toleranciji, empatiji i razumijevanju“.

„Od nas kao roditelja bi trebalo da dobijaju poruku da poštuju druge i da imaju dobre odnose sa drugovima i drugaricama iz škole, ispred zgrade, komšijama, a ne nikakako da se bave ili opterećuju bilo kakvim vrstama pripadnosti drugih i neprihvatanjima i vrijeđanja po tom osnovu. Nažalost, to nije tako“, ističe Mihailović.

Strane koje su se zauzele, navodi ona, „zauzele su i naša djeca, a niko do mi nijesmo krivi za to, kao roditelji i kao cjelokupno društvo“.

„Valjalo bi da se zbog naše djece zapitamo jesmo li dobar put i način izabrali. Sjutra se nemamo što pitati zašto su nam djeca ovakva ili onakva, ako ih danas učimo svemu ovome i ovakav smo im model ponašanja“, zaključuje Mihailović.

Lj.Grbović

loading...

3 0 komentara

  1. Ovo nije nacionalizam. Kamo sreće da imamo naš nacionalizam, ovo je multikulturalizam i liberalno, kapitalistčko društvo u punom sjaju.

  2. Božidar Šofranac

    Мене је име Црногорац а Презиме Србин ја нећу на Врбу но ве молим ставите ме на Цер хвала.

  3. nemamo Goli Otok ali imamo Mamulu pa bi je trebalo napunit nacionalistima bilo koje vrste za dobro nase djece i ove drzave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com