IVA BAJKOVIĆ O MAGARCU I BUNTOVNIŠTVU: Izvinjavam se magarcu, to su plemenite životinje (FOTO) - Volim Podgoricu

IVA BAJKOVIĆ O MAGARCU I BUNTOVNIŠTVU: Izvinjavam se magarcu, to su plemenite životinje (FOTO)

Slika magarca ispred zgrade Opštine Budva, o čijem vratu je okačena poruka “Je suis president Divanović” („Ja sam predsjednik Divanović“) je slika koja je obišla jutros region.

Kako ovdašnji, tako i mediji u okruženju, prenijeli su vijest o tome kako je bivša urednica TV Budva Iva Bajković, sa magarcem došla pred zgradu Opštine i tako izrazila svoj stav o aktuelnim previranjima u Budvi.

U metropoli crnogorkog turizma, vlast izabrana na izborima prije četiri godine, smijenjena je novoformiranom većinom koju je obezbijedio raniji odbornik DF-a Stevan Džaković. Novoizabrano rukovodstvo je, uz pomoć policije, i privatnog obezbjeđenja, ušlo u zgradu Opštine, a smijenjenom rukovodstvu, građanima i novinarima ulazak je zabranjen.

„Gospodina magarca sam srela jutros i odvela na radno mjesto. Šalim se naravno, ali mi smo često slušali da bi Demokratska partija socijalista  mogla i magarca da kandiduje na izborima i da bi on pobijedio. Samo me zanimala reakcija javnosti, doduše – izvinjavam se magarcima, jer su to inteligentne i plemenite životinje. Žao mi je što je naša percepcija njihovih osobina svedena na mogućnost da nekoga uvrijedimo poredeći ih sa njima. Magarci su takođe životinje kojima zaista dugujemo puno. Tako da ponavljam, izvinjavam se magarcima“, ovako Iva odgovara na pitanje Portala „Volim Podgoricu“ o tome kako je došla na ideju da jutros odvede magarca ispred zgrade budvanske Opštine.

S njom smo razgovarali na temu građanskog aktivizma, građanskoj slobodi misli i hrabrosti u Crnoj Gori.

Napominje kako aktivizma kod nas ima i podsjeća kako je upravo „građanski aktivizam i odlučnost spasio prije više od 10 godina rijeku Taru“.

„Od 2012. godine mi smo u nekoj fazi protesta koji se sprovode s manje ili više uspjeha. Najveći uspjeh u buđenju građanske svijesti, paradoksalno zvuči, ali, odigrala je Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je postigla možda najširi konsenzus i jedinstvo kod građana koji su stali u odbranu svojih svetinja. Sjetimo se samo protesta iz 2019.godine, pa protesta iz 2015., pa protesta majki 3+, dakle ne možemo reći da hrabrosti nema – samo je bilo pitanje objedinjavajućeg faktora kako bi efekat bio snažniji“, smatra Bajković.

Prema njenim riječima, pitanje sloboda je opet pitanje na koje smo skloni da okrenemo glavu. Primjećuje kako mi “volimo za sebe da kažemo da smo slobodoljubiv narod, a opet, vrlo smo laki kada tu slobodu treba nekom ukinuti, bilo da su u pitanju prava LGBT osoba, manjina ili pak pravoslavne većine“.

„Za mene lično, sloboda i jednaka prava za sve, su imperativ koji se mora poštovati. Možda ja jesam po tom pitanju idealista, ali vjerujem da je upravo to put kojim moramo da idemo kako bi naša država bila u društvu evropskih zemalja. Ne možemo težiti evropskim vrijednostima, a ponašati se kao srednjovjekovna satrapija“, napominje bivša urednica TV Budva.

Kaže kako ovih dana građanskog aktivizma ne fali ni u Budvi: tamo pljušte krivične prijave svakodnevno. Podnose ih građani, kaže, zaposleni, aktivisti.

„Da li će biti rezultata – ne znam, ali mi imamo problem, jer nam je povjerenje u pravo i  pravdu do temelja poljuljano. Ja znam da zvučim kao političar sa gomilom fraza koje saopštavaju – ali iskreno mislim da je nama potreban veliki reset sistema kako bi sve postavili na svoje mjesto“, kaže Bajković za naš portal.

Za litije kaže kako su svojevrstan emancipatorski fenomen, koji je okupio „ljude iz svih društvenih slojeva koji su ikonom i svijećom odlučili da brane nešto što im je važno“.

„Njima se priključio nemali broj građana koji čak i ne idu u crkvu, ali osjećaju potrebu da podrže svoje komšije, sugrađane, braću. Litije su fenomen i u evropskim i svjetskim okvirima, jer se nikada nije odigrao tako masovan i tako miran protest, ali odlučan. To dovoljno govori i o tome koliko je SPC u Crnoj Gori snažna institucija kojoj narod vjeruje“, napominje Iva.

Za bunt je, podsjeća, potrebna hrabrost, ali i svijest o tome „da šta god radite – ne možete se svima dopasti“.

„Nemam problem s tim, ali većina ljudi još uvijek traži neku vrsta balansa. Taj balans nije loš, ali ako previše vagamo i mjerimo – izgubićemo dragocjeno vrijeme. A vrijeme je dragoceni resurs koji nam niko ne može nadoknaditi“, kazala je Iva.

BIVŠA UREDNICA RTV BUDVA: Markoviću, da li ste se zaista toliko uplašili da ste poslali bagru sa suzavcem?

Komentarišući svoj nedavni „buntovnički momenat“, kada je objavila na svom profilu na jednoj društvenoj mreži video u kojem upućuje psovke premijeru Dušku Markoviću, Iva kaže kako je zanimljivo to što ona 25 godina radi u medijima, „ali ću izgleda ostati upamćena po tim psovkama“.

„Iskreno – ne kajem se. Izgleda da je danas mnogo veći problem kada neko opsuje, nego kada gledamo kako ljude prebijaju i truju suzavcima. Što se tiče uticaja – nisam znala da će odjeknuti moja psovka regionom, ali očigledno je neka vrsta katarze (sviđalo se nekom ili ne ) bila potrebna“, priča Iva.

Na pitanje šta dalje možemo očekivati od nje kada je riječ o iskazivanju nepristajanja i pobune, šaljivo odgovara kako to „zavisi od trenutka“.

Za kraj razgovora, za sve građane Crne Gore Iva ima samo jednu poruku: „Buđenje! Vrijeme je!“

Ljiljana Grbović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com