Djeca prenose koronavirus lako kao odrasli - Volim Podgoricu

Djeca prenose koronavirus lako kao odrasli

Još je nejasno u kojoj mjeri djeca mogu da šire koronavirus, ali nova studija ukazuje na to da je moguće da ga prenose lako kao zaraženi odrasli, rekli su švajcarski istraživači.

Manje djece od odraslih zaraženo je koronavirusom, i manje njih razvija teške oblike bolesti i čini se da nisu “glavni pokretači prenošenja”, ali djeca svih uzrasta su ipak zaražena, rekli su istraživači.

„Uprkos visokom procentu blagih ili asimptomatskih infekcija, treba ih smatrati prenosiocima ukoliko se drugačije ne dokaže“, zaključili su istraživači sa Univerziteta u Ženevi.

U istraživanju je kod 23 djece uzrasta od sedam dana do 16 godina test na COVID-19 bio pozitivan, a sva osim dvoje su nosila istu količinu virusa kao i odrasli.

“Naši podaci pokazuju da je virusno opterećenje u dijagnozi uporedivo sa onim kod odraslih i da simptomatska djeca svih uzrasta imaju preduslov za dalje prenošenje virusa u ranoj akutnoj fazi”, napisali su autori.

Međutim, čini se da djeca ne šire virus na isti način kao što to čine i odrasli, piše CNN, prenosi N1.

„Uzimajući u obzir relativno malu učestalost zaražene djece, čak i u teško pogođenim područjima, biološki ili drugi nepoznati faktori mogu dovesti do slabijeg prenosa“, pretpostavili su autori.

Oni su rekli da je potrebno još istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela uloga djece u širenju virusa.

Studija je imala određena ograničenja, uključujući upotrebu uzoraka virusa preostalih od rutinskih dijagnostičkih testova.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Emerging Infective Diseases”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com