DRAMATIČNO U NOVOM PAZARU: Ljekari okrenuli leđa, psovke i zvižduci, očaj i suze (VIDEO) - Volim Podgoricu

DRAMATIČNO U NOVOM PAZARU: Ljekari okrenuli leđa, psovke i zvižduci, očaj i suze (VIDEO)

Dramatične slike, za koje pojedini tvrde da podsjećaju na one iz italijanskog Bergama, obilaze region i Evropu.

Veliki broj oboljelih i mrtvih od korona virusa, među kojima ima i mladih i zdravih ljudi.

Iz državnog vrha Srbije, međutim, demantuju da je u ovom gradu od 10.000 stanovnika oboljelo njih oko hiljadu, te da od korona virusa umiru i cijele porodice.

Delegacija iz Beograda na čelu sa premijerkom Anom Brnabić donijela je juče medicinsku pomoć u koronom teško pogođen Novi Pazar, ali sve je na kraju prošlo mnogo burnije nego što je bilo ko očekivao. Kako ispred Opšte bolnice u tom gradu, tako i u njoj.

Delegaciji koju su vodili premijerka Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Pazaru se očekivano pridružio ministar Rasim Ljajić. Njih troje su morali da se suoče sa brojnim pitanjima o udaru korone na Pazar i Tutin, apokaliptičnim vijestima o velikom broju oboljelih i mrtvih u ovom dijelu Srbije, činom okretanja leđa od strane desetak lokalnih ljekara i medicinskih sestara, uplakanom djevojkom koja je upala u bolnicu i suočila se sa delegacijom, psovkama, dobacivanjima i zvižducima ispred bolnice…

“EVO KAKO IZGLEDA COVID PACIJENT” Čovjek modrog lica se bukvalno guši

U nekim od ovih slučajeva ni članovi delegacije nisu ostali dužni, priznajući da je stanje u Pazaru i okolini “ozbiljno, ali pod kontrolom”, ali optužujući najglasnije kritičare ispred Opšte bolnice za politizaciju i zloupotrebu situacije.

Evo šta se sve juče događalo u Novom Pazaru i šta su rekli učesnici tih događaja, prenosi Blic.

undefined
Prilikom dolaska delegacije ispred Opšte bolnice u Novom Pazaru, desetak ljekara i medicinskih sestara im je na izvjesnoj udaljenosti okrenulo leđa, očigledno u znak protesta.

Na pitanje novinara “Blica” nisu željeli da se predstave, ali su kratko rekli da su ovim činom željeli da kažu da članovi delegacije “žive u nekom paralelnom univerzumu”, da su ljekari i sestre “u rat gurnuti goloruki” i da su sad uvrijeđeni izjavama da im je sve bilo obezbijeđeno.

– Mnoge kolege su oboljele, neki su životno ugroženi, a premijerka je došla da nam kaže da je sve pod kontrolom – rekli su oni za “Blic”.

Ljajić je izjavio da situacija jeste ozbiljna, ali je ustvrdio da su zdravsteni radnici koji su im okrenuli leđa “ispolitizovali momenat i iskoristili ga za nastavak ličnog obračuna sa direktorom bolnice”.

– Niko ne treba da minimizira problem, problem postoji, a situacija je suviše ozbiljna. Ali, i svaka politizacija i preuveličavanje je besmisleno. A to je ono što se tim okretanjem leđa desilo. Oni koji su okrenuli leđa, dva-tri ljekara i nekoliko medicinskih sestara, već godinama su opozicija direktoru bolnice. I sada su iskoristili povod i nezadovoljstvo za nastavak tog ličnog sukoba. Jedan od njih pretenduje na mjesto direktora bolnice – rekao je Ljajić.

FOTO: NIKOLA KOČOVIĆ / RAS SRBIJA

Premijerki Brnabić i ministru Lončaru je zatim ispred bolnice dovikivala i zviždala grupa od 15-20 muškaraca, a pale su i psovke.

Dovikivali su “lopovi, lopovi” i “ua”, te zviždanjem ometali premijerku i pokušavali da nadvikivanjem ospore njene tvrdnje da je situacija pod kontrolom.

Brnabić je optužila okupljene da su politički instruisani i motivisani, ali im je i poručila da je dobro što tokom protesta nose maske. Ministar Lončar im je rekao da “ne znaju šta rade”.

Ministar Ljajić smatra da se Novi Pazar “kao grad obrukao”.

– Sve je ispolitizovano, kod većine koji su protestovali. Ljekari iz Kraljeva i Kragujevca koji su došli kao ispomoć kažu da u ovakvim okolnostima ni sistem koji je bolje organizovan ne bi izdržao i da bi se desio kolaps. Imali smo veliki broj oboljelih, trajalo je tri-četiri dana, dok sistem nije profunkcionisao. Mi ovih dana ubjeđujemo doktore koji su došli kao ispomoć da ostanu i onda se ovo danas desi. Doktorka iz Kraljeva je danas došla i plače, pita me: “Šta je ovo?!” Kako da je ubijedimo da ostane i dalje – izjavio je Ljajić.

Inače, nije tajna da je Ljajiću i Vladi Srbije u Novom Pazaru suprotstavljena SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja je podržala protest ispred Opšte bolnice. Članovi delegacije iz Beograda ih, ipak, nijednog momenta nisu direktno pomenuli.

Tokom obilaska Opšte bolnice u Novom Pazaru, s premijerkom Brnabić i dvojica ministara suočila se upalakana žena za koju se kasnije saznalo da joj je prethodne noći umrla majka.

Uplakana žena je premijerki rekla da “mora da kaže da je sve laž” i apelovala na nju da “nađe načina da pomogne, da sačuvamo još života”.

– Ovo je neizdržljivo i nemojte više da nas vrijeđate vašim izjavama, našu inteligenciju, dosta je više! Zar su izbori važniji od naših života – rekla je uplakana žena premijerki.

Brnabić ju je mirno saslušala bez prekidanja i zamolila je da kaže “šta je to laž”, kako bi to moglo da bude ispravljeno.

Premijerka Ana Brnabić i ministar Lončar su odgovarali i na pitanja o stanju u ovom gradiću od desetak hiljada stanovnika, teško pogođenim korona virusom, a o kojem su se pronijele nezvanične informacije da “umiru cijele porordice” i da u njemu ima 900 obolelih.

Brnabić je ustvrdila da se radi o lažnim vijestima o masovnom umiranju i izjavila da “ne umiru cijele porodice”, mada je priznala da “ima jedna porodica” (porodica Suljović čija su tri člana umrla, a dva su kritično).

Lončar je rekao da je situacija u Tutinu složena jer su oboljeli uglavnom stariji ljudi i da je bilo mnogo slučajeva da su se pacijenti javljali ljekarima prekasno, u poodmakloj fazi bolesti, što je, navodno, bio slučaj i sa pomenutom porodicom.

Ministar Ljajić je rekao da je “sve preuveličano”.

– Došli smo dotle da mene danas zove čovjek iz Turske i pita: “Šta se dešava, da li je tačno da je u Tutinu 1.000 mrtvih?” Preuveličavanje je uzelo ogromne razmjere – izjavio je Ljajić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com