KOJOM SE BRZINOM ŠIRI KOVID-19 U DOMAĆINSTVU: Evo kolika je šansa da dobijete virus ako je neko iz porodice zaražen - Volim Podgoricu

KOJOM SE BRZINOM ŠIRI KOVID-19 U DOMAĆINSTVU: Evo kolika je šansa da dobijete virus ako je neko iz porodice zaražen

Doktor Jang Jang, profesor biostatistike na Univerzitetu na Floridi, koji je vodio istraživanje sa ciljem da procijeni koliko često pacijenti prenose Kovid-19 bliskim kontaktima, kaže da je ovakva strepnja sasvim opravdana.

Njegov tim procijenio je da više od 19 odsto ljudi, odnosno jedan od pet, koji žive u istom domaćinstvu sa zaraženom osobom, može da očekuje da će i sam dobiti virus. Jang kaže da taj procenat iznosi 14 odsto kada je riječ o bliskim kontaktima koji nisu u istom domaćinstvu, ali redovno su se viđali ili viđaju pacijenta.

Istraživači su izračunali rizik koristeći podatke o 212 pacijenata u Guangžou u Kini, i njihovih 137 bliskih kontakata koji su razvili Kovid-19 i 1.938 bliskih kontakata koji nisu dobili ovaj virus. Da bi došli do procjene rizika koristili su statistički model koji obračunava razlike u nivou izloženosti, u odnosu na to da li je u jednom domaćinstvu jedna, dvije ili više osobe. Oni su pretpostavili da je prosječan inkubacioni period 4 dana, a maksimalni zarazni period 13 dana.

Jang ističe da je jedan od najčudnijih rezultata ta da je infektivnost prilično visoka tokom inkubacionog perioda, iako pacijent tada nije pokazivao nikakve simptome.

“Stopa zaraznosti je visoka tokom asimptomatskod perioda, baš kao i tokom simptomatskog. I prije nego što se pacijent izolovao, dešavalo se da je prenio virus”, kaže Jang.

Istraživači su zaključili da je SARC-CoV-2 prenosiviji u domaćinstvu nego što je to bio slučaj sa virusima SARS ili MERS, te da su oni stariji od 60 najugroženiji članovi domaćinstva.

Studija je objavljena na stručnom sajtu za zdravstvene radnike medRxiv.

1 komentar

  1. Recently, I didnt give lots of thought to leaving comments on site page articles and have placed comments even much less. Reading by means of your nice article, will help me to do so sometimes.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com