IZBORI U DOBA KORONE: U DIK-u još ništa ne znaju, Institut za javno zdravlje se sprema - Volim Podgoricu

IZBORI U DOBA KORONE: U DIK-u još ništa ne znaju, Institut za javno zdravlje se sprema

Kako će se i na koji način u Crnoj Gori organizovati parlamentarni izbori zakazani za 30. avgust, s aspekta sve složenije i komplikovanije situacije kada je riječ o koroni, još je neizvjesno.

Broj oboljelih iz dana u dan raste i premašio je cifru od 400. Ujedno, mjere koje NKT propisuje su ponovo sve rigoroznije.

U Crnoj Gori, gdje opozicija, i u regularnim zdravstvenim uslovima, upozorava da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore, sada se otvara dodatni problem regularnosti. Ove dileme uključuju pitanja kao što su  jednako pravo pristupa biračkom mjestu, tajnost glasanja, pravo udruživanja u političke stranke, izražavanje političkih stavova, slobodu kretanja kako bi se vodila kampanja i tako dalje.

Mnoga od ovih garantovanih prava, u uslovima epidemije su djelimično ili potpuno suspendovana, kao što je, recimo, okupljanje građana radi slobodnog izražavanja stavova.

Postavlja se i pitanje kako osigurati glasanje građanima koji su u samoizolaciji ili su zaraženi, i da li uopšte, u uslovima broojnih zabrana i mjera protiv epidemije, kao i straha stanovništva od zaraze, a time i odlaska na birališta gje je ta mogućnost značajna zbog kontakta sa velikim brojem ljudi, izbori mogu biti koliko toliko, slobodni.

Član Državne izborne komisije (DIK) Dražen Medojević kaže kako još nijesu imali sastanak na temu načina organizacije izbora u uslovima porasta oboljelih od korone, ali da očekuje da bude održana u narednom periodu.

„Veoma je kompleksna i neizvjesna situacija za sve učesnike izbornog procesa. Imali smo sastanak DIK nedavno, ali, konkretno o toj temi nijesmo razgovarali. Ništa preciznije sada ne mogu da kažem, sve su opcije otvorene. Niko ne može da predvidi šta će se i kako dešavati i u kom će se pravcu razvijati situacija“, kaže Medojević u izjavi za Portal „Volim Podgoricu“.

Portparol Demokratske partije socijaliste (DPS) Miloš Nikolić, kazao je da za “Volim Podgoricu” kako „za sad ništa na ovu temu neće komentarisati iz te partije“.

Programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra dabi mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u pojedinim gradovima mogle da ugroze ustavni princip slobodnog izražavanja izborne volje.

Vrijeme je, kako trvrdi Janjušević, da se razmisli da li je odlaganje izbora pravo rješenje.

Konsenzus 

Za razliku od političkih aktera, u Institutu za javno zdravlje se uveliko spremaju za “izbore u doba korone”.

Foto printscreen

Zamjenik direktora Intituta Senad Begić kaže da su u Institutu analizirali sve moguće javno-zdravstvene rizike koje nosi procedura glasanja, ali i čitav niz pripremnih radnji koje, kako je istakao, definitivno nose rizik, počev od obuke biračkih odbora, rada Državne izborne komisije, a na kraju i do samog čina glasanja i funkcionisanja biračkih odbora na samom biračkom mjestu.

“Bitno je reći da smo na vrijeme krenuli sa pripremama, da propišemo mjere, i da se mjere moraju usvojiti konsenzusom. Ne radi se o jednostavanom propisivanju mjera od strane IJZCG, nego moramo biti sigurni da svi subjekti koji učestvuju u ovom procesu znaju kojih mjera se moraju pridržavati i da je kod njih postignut zajednički dogovor da budemo apsolutno sigurni da zdravlje ni glasača, ni članova biračkih odbora, ni posmatrača, ni članova DIK-a ne bude ugroženo”, rekao je Begić.

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević kazala je da očekuju sastanak sa predstavnicima Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), na kojoj će „se raspravljati važna pitanja i dileme vezane za održavanje izbora u uslovima pandemije virusa korona“.

„Mi smo prošle nedjelje uputili tu inicijativu ka NKT, oni su je pozdravili i prihvatili i sada očekujemo sastanak na tu temu. Ništa za sada na tu temu ne bih mogla da kažem, niti komentarišem“, rekla je Kovačević za Portal „Volim Podgoricu“.

Uslovi u regionu

U susjednoj Hrvatskoj, nešto manje od 3,9 miliona birača izašlo je na izbore u nedjelju pod posebnim uslovima: obavezne su bile maske, rukavice i dezinfekcija.

Ko nije imao masku mogao je da bude udaljen s biračkog mjesta: pravilo je važilo za sve učesnike izbornog procesa, birače, članove biračkih odbora i za posmatrače.

Takođe, građanima koji su izlazili na izbore, tamošnji stručnjaci su preporučivali da izmjere temperaturu prije polaska na glasanje.

Zbog svih tih bezbjednosnih mjera čest prizor su bili i redovi ispred biračkih mjesta i redovne dezinfekcije biračkog mjesta.

Po prvobitnoj odluci tamošnje Državne izborne komisije (DIK), birači sa potvrđenom dijagnozom virusa korona nijesu mogli da glasaju. No, nakon odluke Ustavnog suda takav stav je promijenjen, pa su i zaraženi mogli da glasaju – ili preko „osobe od povjerenja” ili su ih predstavnici biračkih odbora obilazili, kao i ljude u samoizolaciji na kućnoj adresi.

V.Radojević – Lj. Grbović

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com